Potrivit specialiștilor în reproducere umană asistată, Testul postcoital sau Huhner este unica investigație care poate diagnostica factorul cervical în cazul cuplurilor infertile, prin stabilirea interacțiunii dintre mucusul cervical și spermatozoizi. Când se efectuează testul și ce trebuie să știe ambii parteneri, află în continuare.
În timpul ovulaţiei (de obicei în ziua a 12-14 a ciclului menstrual) glandele colului uterin produc mucus, în cantitate corespunzătoare și de o anumită calitate, făcând posibilă traversarea spermatozoizilor prin tubul uterin şi astfel, fecundaţia se poate produce în trompa falopiană. Testul Postcoital serveşte la verificarea normalităţii acestui proces.
Ce presupune Testul Postcoital?
Testul postcoital se efectuează în perioada preovulatorie, după un contact sexual complet, într-un interval de 6-12 ore de la acesta. Se vor recolta 2 probe din glera endocervicală, respectiv din fundul de sac vaginal, și se vor analiza microscopic in laboratorul de andrologie pentru a se stabili numărul spermatozoizilor mobili de la nivelul mucusului cervical și se evaluază supraviețuirea acestora.
Testul este negativ dacă nu se constată prezența vreunui spermatozoid mobil în glera endocervicală și este pozitiv dacă se vizualizează spermatozoizi cu motilitate progresivă.
În concluzie, dacă femeia este tânără și testul postcoital este pozitiv, se poate aștepta apariția unei sarcini pe cale naturală (dacă măcar o trompă este permeabilă și cavitatea uterină normal conformată), însă dacă testul este negativ se poate recomanda inseminarea intrauterină.
Examinarea nu este dureroasă și este asemănătoare examenului de depistare a cancerului.