Ai peste 35 de ani și sarcina nu apare deja de mai bine de jumătate de an? Nu aștepta să treacă timpul fară un diagnostic. Timpul contează cel mai mult atât în obținerea sarcinii pe cale naturală cât și prin tehnici de fertilizare asistate. La ora actuală, materialul genetic feminin poate fi colectat și fară stimulare hormonală, susțin speciașiștii.

„Rezerva ovariană presupune o cantitate cu care ne naștem, de foliculi ovarieni, care în fiecare luna determină eliberarea unui ovul. Dacă nu apare sarcina, apare menstruația”, susține Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog. 

Toate celule reproducătoare feminine sunt formate din viața intrauterină. În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numită folicul, dezvoltă un singur ovocit matur, celula reproducătoare feminină.

Lunar, o singură celulă reproducătoare feminină este eliberată. Și poate fi fertilizată. După 35 de ani, ovocitele îmbătrânesc accelerat. Nu doar rămân puține în ovare, ci au calitate slabă. Adică au șanse mici să formeze un embrion normal genetic. De aceea, dacă nu ai un copil până la această vârstă, e posibil să oprești timpul în loc pentru aceste celule, prin extragerea lor din ovar și prin congelare. Se poate extrage câte un sigur ovocit, în fiecare lună. Fără medicație.

„Extragem ovocitele pe ciclu natural, dezavantajul e că nu putem să scoatem așa de multe odată cum scoate cu stimulare, dar e material genitc viabil. Este o puncție ovariană, o procedură care durează 2 minute, extragem ovocitul pe care îl congelăm”, afirmă dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în tratamentul infertilității.

La o singură recoltare însă pot fi scoase mai multe ovocite, cu ajutorul medicației de stimulare ovariană. Ovocitele se dezvoltă în cavități pline cu lichid, numite foliculi. Aceștia se văd la ecografie. Ce face medicația numită stimulare ovariană?

„Multe paciente consideră că cu tratamentele de stimulare ovariană scoatem cât vrem, însă noi nu e așa. Noi cu tratamentele de stimulare ce facem? În prima zi de menstruație pleacă pe drum un număr de foliculi, dacă pornim pe drum 10 foliculi, organismul are capacitate ca doar 1 să ajungă la maturitate. Ceilalți se pierd. Ceilalți 9. Noi cu tratament de stimulare îi hrănim pe toți.”, a mai adăgat dr. Andreas Vythoulkas.

Celule reproducătoare feminine, odată congelate, pot fi folosite pentru o sarcină ulterioară. În obținerea unei sarcini, contează ca materialul genetic, adică ovocitele, să fie cât mai tinere!