În general, sperma este văzută ca având, în general, un singur scop în actul reproducerii – să fertilizeze ovulul – însă studii noi scot la lumină o informație cel puțin interesantă. Noile cercetări arată însă că spermatozoizii transmit, de asemenea, şi semnale direct către țesuturile reproductive feminine pentru a creşte şansele de concepție. Realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Adelaide (Australia).

„Cercetarea, prima de acest fel, ne arată că răspunsul imun feminin este <<convins>> de semnalele primite din spermă să permită partnerului masculin să îi fertilizeze ovulele pentru a concepe o sarcină“, afirmă coordonatoarea studiului, prof. Sarah Robertson.

Sarah Robertson mai spune că această observație permite o nouă perspectivă asupra înțelegerii rolului spermatozoizilor – ei nu sunt doar purtători de material genetic, ci şi agenți care conving femela să investească resurse reproductive cu respectivul mascul.

Echipa a evaluat efectele asupra expresiei genetice globale la uterul șoarecelui de laborator după împerecherea cu masculi cu spermă intactă sau cu masculi vasectomizați. Cei intacți au indus modificări mai mari ale genelor femelelor, influențând în mod particular căile de răspuns imun.

Femelele din prima categorie au generat o toleranță imunitară mai puternică decât cele din categoria a doua (care au avut contact cu masculi vasectomizați). Examinând efectele interacțiunii spermatozoizilor cu celulele feminine, cercetătorii au confirmat că sperma este direct responsabilă de aceste reacții.

Noile descoperiri sugerează că sănătatea spermei nu este importantă doar pentru procesul de reproducere, dar poate avea şi efecte permanente asupra şanselor de a procea un copil sănătos. Factori ca vârsta, dieta, greutatea, alcoolul, fumatul, expunerea la poluare pot afecta calitatea spermei şi pot avea consecințe mai mari asupra sarcinii decât s-a considerat până acum.

„Situații ca avortul spontan recurent, preeclampsia, naşterea prematură şi naşterea unui făt mort sunt afectate de răspunsul imun al femelei prin modurile în care sperma partenerului contribuie la acest lucru“, concluzionează Robertson.