Atât femeile cât şi bărbații, în egală măsură, pot suferi de infertilitate. O dovedesc datele statistice care indică faptul că unul din şase cupluri are dificultăți în a concepe. Cauzele sunt variate, legate de aspecte ale sănătății fie a femeii, fie a bărbatului, fie ale ambilor parteneri. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, oferă mai multe informații despre aceste infecții genitale supărătoare.

Cauze:

Una dintre cauze este reprezentată de infecțiile genitale provocate de o serie de agenți patogeni. Cei mai de temut sunt – atât pentru femei cât şi pentru bărbați – Chlamydia trachomatis şi Gonoreea neisseria, ambii fiind transmisibili prin contact sexual neprotejat.

Infecția cu Chlamydia este de departe principala cauză de infertilitate ce implică trompele uterine. Un procent de 35% dintre femeile care suferă de infertilitate sunt afectate de modificări postinflamatorii ale trompelor uterine (salpingită) sau a zonei care interferează cu funcția acestora, ca urmare a infecției cu Chlamydia. Salpingita apare la aproximativ 15% dintre femeile cu vârsta reproductivă, 2,5% dintre ele devenind infertile până la vârsta de 35 de ani. Însă este foarte posibil ca procentul de femei afectate să fie subestimat, acesta fiind în realitate mai mare. Şi asta deoarece infecția cu Chlamydia este una tăcută, fără simptome şi manifestări. Sau, oricum, nu suficient de zgomotoase încât să conducă la diagnosticarea precoce şi tratarea ei.

Infecțiile simptomatice, asimptomatice sau latente ori sechelele lor pot contribui, de asemenea, la inflamația cronică a colului uterin şi a endometrului, la modificări ale secrețiilor tractului reproductiv, la inducerea mediatorilor imuni care interferează cu fiziologia gametului sau a embrionului şi tulburări structurale.

Aceeaşi infecție cu Chlamydia este factor major şi în infertilitatea masculină, al doilea după oligospermie.
Cea mai bună cale de reducere a incidenței infertilității asociate infecției cu Chlamydia o reprezintă, desigur, prevenirea ei. Dacă infectarea deja s-a produs, este importantă depistarea precoce şi tratarea, înainte ca ea să afecteze fertilitatea.

Gonoreea – silențioasă la femei, „zgomotoasă” la bărbați

În afara infecției cu Chlamydia, un risc la fel de mare de a conduce la infertilitate îl reprezintă infecția cu Gonoreea neisseria. Nici în acest caz nu există simptome specifice, aşa încât femeia nu acordă importanță disconfortului la urinare, secrețiilor anormale şi sângerărilor între menstre. Lucrurile sunt mai clare şi evidente la bărbați, pentru că în cazul lor infecția „se trădează” prin simptome specifice şi lesne observabile precum durerile şi senzația de arsură la urinare, prurit şi secreții consistente de culoare albă sau verzui. Din fericire, în cazul bărbaților, deşi fertilitatea este afectată, este o chestiune temporară. Odată tratată infecția, lucrurile reintră în normal. Mai complicat este în cazul femeilor, deoarece infecția cu Gonoreea poate avea consecințe pe termen lung în privința capacității de a concepe. Nedepistată şi netratată la timp, infecția se răspândeşte la nivelul superior al aparatului genital. Boala inflamatorie pelvină poate împiedica eliberarea de ovule, poate împiedica fecundarea sau poate face imposibilă dezvoltarea eventualilor embrioni. Simptomele bolii inflamatorii pelvine includ dureri abdominale, balonare şi chiar febră uşoară.

Atât infecția cu Chlamydia cât şi cea cu Gonoreea pot deteriora endometrul, provocând hipomenoree, amenoree şi aderențe intrauterine (semne ale sindromului Asherman). Aderențele intrauterine se pot dezvolta ca endometrită tuberculoasă, afectând grav fertilitatea (interferența cu implantarea sau modificări ale metabolismului endometrial). Prognosticul acestui sindrom cu referire la fertilitate variază în funcție de gravitatea aderențelor.

Infecții care afectează indirect fertilitatea

Chiar dacă infecțiile cu Chlamydia şi Gonoreea sunt cele mai mari şi mai frecvente amenințări la adresa fertilității, nu sunt şi singurele. Şi cele cu Mycoplasma, Ureaplasma sau Streptococul de grup B pot determina de asemenea infertilitate, de cele mai multe ori secundară. Pe seama lor pot fi puse obstrucțiile tubare bilaterale sau dezvoltarea de aderențe care împiedică fecundația. Infecțiile genitale cu Trichomonas vaginalis, HPV, sifilis ori herpes genital nu afectează nici ele în mod direct fertilitatea, dar produc complicații care îngreunează concepția.

Prezentarea la medic de la apariția primelor semne care ies din sfera normalității precum şi controalele şi investigațiile periodice, preventive, reduc posibilele riscuri a căror complicație este infertilitatea.