Dacă ți-ai propus să faci totul ca la carte și să ții cont de recomandările specialiștilor înainte de a rămâne însărcinată, înseamnă că știi deja despre importanța pe care trebuie să o acorzi alimentației, precum și de rolul semnificativ pe care îl are sportul, chiar și în aceasta perioadă. Totodată, administrarea acidului folic în perioada de preconcepție este absolut necesară. În urma consultului preconceptional se stabilește un set de analize care poate fi diferit de la o pacientă la alta, în funcție de factori genetici, istoric familial și alte aspecte. Află în continuare care sunt cele mai importante analize pe care ar trebui să le facă fiecare viitoare mămică.

  • Hemoleucogramă, grup de sânge și Rh: oferă informații asupra unei eventuale anemii, trombocitopenii sau a unei infecții în organism.
     
  • Grupa de sânge și Rh-ul ne informează asupra unei posibile incompatibilități sanguine mama-făt. În cazul în care mama are grupa 0 +/- și RH -, automat soțul își vă determina grupa de sânge și Rh-ul;
     
  • AgHBS, AC anti HVC sunt markeri ai infecției virale cu virusul hepatic B și C. În caz că viitoarea mămică are Ag HBS absent și AC HBS absenți poate opta pentru vaccinarea împotrivă virusului hepatic B. Pentru virusul C nu exista tratament. În cazul în care virusul B sau C este prezent la mama, nașterea vă avea loc prin operație cezariana;
     
  • Test pentru depistarea infecției cu virusul HIV este un examen obligatoriu;
     
  • Glicemia este importantă, pentru că ne oferă informații asupra unui eventual diabet zaharat;
     
  • Rubeola: dacă IGG și IGM sunt 0, atunci se poate opta pentru vaccinare înainte de sarcină;
     
  • Chlamydia: se recoltează de la nivelul colului uterin. În caz de pozitivitate, tratamentul este obligatoriu, ținând cont că unele studii arată implicarea acestor infecții în avortul spontan;
     
  • Secreția vaginală;
     
  • Testul Babeș - Papanicolau pentru depistarea unor eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin;
     
  • Herpes virus II: nu este necesar de detectat. Trebuie acordată o atenție specială numai dacă apar leziuni herpetice genitale la naștere, astfel încât să se poată lua decizia nașterii prin cezariană.

De asemenea, specialiștii în ginecologie mai precizează că pentru fiecare caz în parte se poate recomandă suplimentarea acestor analize (listeria sau toxoplasma în cazul expunerii la animale), oportunitatea efectuării acestora în stadiul preconcepțional fiind indicată de medic.

Nu uita că și partenerul tău ar trebui să facă o investigație absolut necesară. Este vorba despre spermogramă, care nu trebuie neglijată în niciun caz.