În Moldova pot fi realizate atât procedura de fertilizare in vitro, cât și inseminarea cu spermatozoizi. Sunt două proceduri absolut diferite, dar care au același scop – conceperea în condiții de laborator. Mai întâi de toate, înainte de a trata infertilitatea, este foarte important să discuți cu specialistul în medicina reproductivă. Ulterior, după depistarea cauzelor infertilității în cuplu, vei primi recomandările de tratament, scrie portalul sanoteca.md.

Ce este inseminarea intrauterină cu spermatozoizi?

Inseminarea intrauterină, cunoscută și drept inseminare artificială, presupune colectarea spermei de la partener sau de la un donator, procesarea ei în laborator și introducerea ulterioară în cavitatea uterină. Procesarea spermei în laborator include „spălarea” acesteia pentru a elimina lichidul seminal și a o face mai concentrată.

Procedura poate fi realizată paralel cu alte tratamente ale infertilității, care pot spori funcția feminină de ovulație. De asemenea, aceasta se efectuează în perioada în care femeia este în perioada ovulației în mod natural.

Pentru a îmbunătăți accesul spermei către ovul și a crește șansa întâlnirii ovulului cu spermatozoidul, lichidul biologic concentrat este plasat mai sus, în cavitatea uterină, astfel încât colul uterin este omis, iar călătoria către trompele uterine este, astfel, mai scurtă.

Prețul procedurii de inseminare artificială în Republica Moldova, cu utilizarea spermei partenerului sau a donatorului variază între 1600 și 2500 lei.

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro sau tehnologia de reproducere asistată (ART) este o procedură complexă, prin care sperma masculină și ovulul feminin sunt combinați în laborator, în afara corpului uman. Odată produs procesul de fertilizare, în curs de câteva zile se va obține un număr de embrioni. Dintre aceștia se va alege unul sau mai mulți care vor fi transferați în uter, cu scopul de a obține sarcina. Restul embrionilor se pot crio – conserva (congela) pentru o utilizare ulterioară.

Un ciclu complet de FIV durează aproximativ trei săptămâni. Uneori, acești pași sunt împărțiți în diferite etape, iar procesul poate dura mai mult. Această intervenție poate fi de două tipuri:

  • Fertilizare in vitro pe ciclu natural, fără medicație
  • Fertilizarea in vitro cu stimulare ovariană

Prețul procedurii de fertilizare in vitro variază în funcție de tipul acesteia, dar și a tratamentului aplicat. Fiind foarte individual și depinzând de sănătatea și de diagnosticul cuplului, îți descriem prețul doar pentru procedura nemijlocită.

  • Fertilizarea in vitro pe ciclu natural: Între 14.900 și 40.000 lei
  • Fertilizarea in vitro cu stimulare ovariană: Între 34.900 și 50.000 lei.

În unele clinici există opțiunea unui pachet integral al fertilizării in vitro, care costă și 70.000 lei. Pregătirea și efectuarea fecundării extracorporale costă 32.000 de lei.

Diferența principală dintre inseminarea artificială și fertillizarea in vitro este că în cadrul inseminării intrauterine fertilizarea are loc în corpul feminin, iar în cazul FIV – în afara uterului, în laborator.

Cum obții o procedură de FIV finanțată de stat?

Cuplurile din Moldova pot solicita procedura de fertilizare in vitro din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Pentru a fi selectate și a beneficia de procedura de fertilizare in vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, cuplurile trebuie să întrunească mai multe criterii medicale. Sunt acceptate perechile pentru care tratamentele convenționale nu au dat rezultat pe parcursul a cinci ani. Cuplurile eligibile pot beneficia de o singură procedură de fertilizare în vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Toate cuplurile care întrunesc criteriile medicale eligibile sunt înregistrate în Registrul de evidență a dosarului recepționat de la cuplul asigurat, cu numărul de ordine corespunzător pentru a putea fi identificate pe viitor, aceasta constituind și lista de așteptare.

MSMPS precizează că nu sunt date statistice referitor la numărul cuplurilor infertile în Republica Moldova. Cât privește numărul procedurilor de fertilizare in vitro efectuate în anul 2020, datele se află în proces de colectare și prelucrare.