Femeile care își doresc un copil trebuie să înțeleagă care este rolul prolactinei în organism și al testului care depistează valoarea acestui hormon. Prolactina este un hormon, iar funcția lui principală este să ajute femeile să producă lapte, după naștere. Nivelurile ridicate ale prolactinei pot provoca, în unele cazuri, tumori necanceroase pe glanda pituitară, care pot duce la dureri de cap, deteriorarea vederii, păr facial anormal la femei și disfuncții erectile la bărbați. Nivelurile de prolactină pot fi detectate printr-un simplu test de sânge.

Creșterea semnificativă a nivelului de prolactină poate provoca infertilitatea în mai multe moduri:

  • În primul rând, prolactina poate opri ovulația femeii. Dacă se întâmplă acest lucru, scad șansele ca femeia să rămână însărcinată.
  • În cazuri mai puțin severe, nivelurile mari de prolactină pot doar să întrerupă ovulația, din când în când. Acest lucru va avea drept rezultat o ovulație neregulată, pe când la alte femei va dura mai mult timp până când ovulația are loc. Femeile din această categorie se confruntă cu menstruații neregulate sau rare.

Femeile cu cele mai ușoare cazuri care implică niveluri ridicate de prolactină pot să ovuleze regulat, dar nu produc suficient progesteron după ovulație. Acest lucru este cunoscut sub numele de defect de faza luteală. Deficiența în cantitatea de progesteron produsă după ovulație poate să însemne că embrionul nu se va putea fixa în uter, iar sarcina este puțin probabilă.

În unele cazuri, nivelurile mari ale prolactinei pot duce la infertilitate

Prolactinoamele (tumori ale glandei pituitare care secretă prolactină în exces) pot pune o presiune sporită asupra glandei pituitare a pacientei și pot stopa producția de hormoni. Această boală este cunoscută sub numele de hipopituitarism. La bărbați, hipopituitarismul provoacă libidou scăzut și căderea părului de pe corp. La femei, hipopituitarismul poate duce la infertilitate.

Medicamentele și alte tratamente pot ajuta la restabilirea fertilității la majoritatea femeilor. Dacă, de exemplu, ai aflat că ai niveluri ridicate ale prolactinei în sânge sau ai prolactinoame (acele tumori ale glandei pituitare), discută imediat cu medicul tău despre tratamentele disponibile.

Valorile normale ale prolactinei serice

Medicul va evalua dacă rezultatele tale sunt sau nu normale, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi starea generală de sănătate. Valorile prolactinei pot varia ușor, de la un laborator la altul. Rezultatele normale ale prolactinei ar trebui să aibă următoarele valori (exprimate în nanograme pe mililitru):

  • Femeile care nu sunt însărcinate: sub 25 ng/ml;
  • Femeile care sunt însărcinate: între 34 și 386 ng/ml;
  • Bărbați: sub 15 ng/ml.