După o perioadă nu prea lungă de la nașterea primului copil, părinții încep să se gândească la cel de-al doilea, ca să-i nu-i fie urât celui mai mare. Dar cum decurge planificarea celui de-al doilea copil și dacă se deosebește radical de planificarea primului – iată întrebările care îi frământă pe majoritatea tinerilor părinți, și nu în zădar. Mai ales în cazurile cuplurilor care s-au ciocnit de dificultăți la prima sarcină.
Sfaturi generale și recomandări
Specialiștii consideră că planificarea celei de-a doua sarcini ține de mai mulți factori: de pregătirea morală a ambilor părinți, determinarea mamei de a lăsa serviciul, planurile de viitor, probleme de locuință, susținerea celor din jur, sănătatea soților. Dacă sarcina anterioară a decurs normal, medicii recomandă următoarele.
- Perioada optimă pentru restabilirea organismului femeii după sarcina și nașterea anterioară este de trei ani. Anume după această perioadă puteți discuta despre cel de-al doilea copil. Dacă a trecut o perioadă mai scurtă, în organismul femeii se atestă un deficit de substanțe minerale și vitamine, aceasta are probleme de circulație, există pericole majore de avort spontan, nașteri rapide, hemoragii, nașteri premature, rupturi.
- La planificarea celui de-al doilea copil trebuie să faceți toate analizele recomandate, ca și la prima.
- Înainte cu jumătate de an de planificarea copilului trebuie să începeți să duceți un mod de viață sănătos – să renunțați la vicii, să vă alimentați corect, să faceți sport.
- Problema de bază în această perioadă este pregătirea primului copil pentru apariția unu frățior sau a unei surioare, ca să nu devină o traumă psihologică, ceea ce se întâmplă foarte des.
După 30 de ani
Părinții trebuie să se pregătească pentru cea de-a doua sarcină mult mai minuțios, pentru că la această vârstă organismul este mai slăbit și apar o serie de boli. La ce trebuie să fiți atenți?
- Medicii recomandă să începeți pregătirile cu jumătate de an înainte de conceperea copilului, ca să reușiți să faceți toate analizele și să pregătiți organismul pentru momentul esențial.
- Neapărat trebuie să scăpați de kilogramele în plus.
- Începeți cu un gen de sport ușor: înotul sau mersul cu bicicleta. Sau obișnuiți-vă să vă plimbați, indiferent de vreme, o jumătate de oră înainte de somn.
- Respectați un regim alimentar corect și echilibrat.
- Dacă simțiți un disconfort intern, mergeți pentru o consultație la psiholog.
Urmând aceste sfaturi, planificarea celei de-a doua sarcini va avea rezultate pozitive. Dacă soții au grijă de aceste aspecte la timp, nu vor apărea probleme la conceperea celui de-al doilea copil.
După operația de cezariană
Planificarea celei de-a doua sarcini după operație presupune urmarea mai multor pași medicali. Care trebuie respectați, pentru ca să nu aibă de suferit mama în timpul nașterii celui de-al doilea copil. Iată ce trebuie să faceți pentru aceasta:
- să vă consultați cu medicul ginecolog, cel mai bine cu cel care a monitorizat prima sarcină;
- în afară de analize, să faceți o examinare a cicatricei de pe uter cu ajutorul ultrasonografiei, histerografiei sau histeroscopiei;
- să planificați nașterea celui de-al doilea copil nu mai devreme de doi an de la prima naștere;
- nu trebuie să vă gândiți la o următoare naștere prin operație: ar fi mai bine pentru bebeluș să nașteți fiziologic.
Soțul trebuie să-și protejeze soția de efort fizic, ca rana să se cicatrizeze mai repede și rezultatele analizelor să fie satisfăcătoare.
În cazul Rh-ului negativ
În acest caz, sarcina trebuie planificată la fel de minuțios. Sistemul imunitar la prima sarcină pentru prima dată s-a confruntat cu astfel de eritrocite (Rh pozitiv) și a produs anticorpi. Astfel că la 10% din femei capătă imunizarea. Dacă mama a evitat imunizarea, la cea de-a doua sarcină aceasta va reprezenta iarăși 10%. De acea e important ca la etapa planificării sarcinii:
- să faceți analize la apariția anticorpilor în sânge;
- să stabiliți grupa sângelui primului copil: dacă este pozitiv, atunci la prima sarcină s-au produs anticorpi care va provoca un Rh conflict;
- în acest caz se efectuează o procedură de curățare a organismului de anticorpi.
Cu cât mai repede soții se vor gândi la al doilea copil, cu atât mai îmbucurător va fi rezultatul. Respectarea tuturor recomandărilor și consultația permanentă a medicului – garantează o concepție reușită și o sarcină fericită.