Rezultele unui studiu de specialitate realizat recent cu scopul de înțelege mai bine factorii ce influează capacitatea unei femei de a concepe sugerează că mersul pe jos poate ajuta femeile să își îmbunătățească șansele de a rămâne gravide.
Studiul a fost realizat de Dr. Lindsey Russo și Dr. Brian Whitcomb, cercetători în domeniul biostatisticii și epidemiologiei în cadrul Universității din Massachusetts Amherst, informează umass.edu.
Rezultele investigațiilor științifice conduse de Dr. Russo și Dr. Whitocomb în rândul femeilor sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani cu antecedente de pierdere a sarcinii se bazează pe analiza datelor rezultate din studiile efectuate de cercetători cu scopul observării efectelor secundare ale aspirinei asupra gestației și reproducerii.
"Una dintre principalele constatări este că nu există o conexiune între cele mai multe tipuri de activitate fizică și probabilitatea de a concepe, în rândul femeilor care au suferit una sau două pierderi de sarcină, cu excepția mersului pe jos, care a fost pozitiv asociat cu o creștere semnificativă a șanselor de a rămâne gravidă pentru femeile supraponderale sau obeze," declară Dr. Russo.
"Stilul de viață este cu siguranță relevant pentru capacitatea de a concepe, iar rezultatele strudiului nostru arată că mersul pe jos poate avea un efect benefic la nivel molecular. Aceste constatări ne oferă informații suplimentare despre modul în care putem schimba stilul de viață pentru a crește șansele de a concepe. Suntem bucuroși să putem contribui cu dovezi științifice ce adaugă noi măsuri recomandărilor generale pe tema activității fizice în rândul femeilor ce plănuiesc să rămână gravide. Plimbările pe jos joacă, astfel, un rol central în schimbarea stilului de viață, sunt ușor de adoptat și pot fi puse foarte ușor în practică," adaugă Dr. Whitcomb.
În rândul celor 1214 femei participante la studiu, mersul pe jos a fost pozitiv asociat cu capacitatea de a rămâne gravidă - sau gradul de fecundabilitate - ce a variat semnificativ în funcție de indicele de masă corporală, arată raportul cercetătorilor.
În rândul femeilor supraponderale sau obeze mersul pe jos de cel puțin 10 minute pe zi este asociat pozitiv cu stimularea nivelului de fecundabilitate.
Mai mult, femeile care obișnuiau să efectueze mai multe de patru ore pe săptămână de activitate riguroasă au avut șanse semnificativ mai mari pentru a concepe, prin comparație cu cele care nu obișnuiau să facă mișcare.
Activitatea fizică moderată, statul jos și alte categorii de activități nu au fost asociate pozitiv cu sporirea nivelului de fecundabilitate, însă cauzele acestor diferențe nu sunt în prezent cunoscute.