Dacă îți dorești să rămâi însărcinată cât mai repede, atunci poți să identifici cele 9 semne că ești în perioada ovulației. Cuplurile fără probleme de infertilitate, între 20 și 30 de ani, au 20% șansa să conceapă un copil, în timpul unui ciclu menstrual. Se întâmplă acest lucru fiindcă un ovul este viu și pregătit să fie fertilizat doar 24 de ore într-o singură lună. În plus, poți avea în jur de 400 de ovulații de-a lungul vieții tale.
Cu siguranță vestea te poate demoraliza, dar partea bună este aceea că spermatozoizii trăiesc între 3 și 6 zile, ceea ce înseamnă că șansele să rămâi gravidă cresc.
Care sunt semnele că are loc ovulația?
Ovulația are loc cu 14 zile înainte de menstruație. Ciclul menstrual este împărțit în două faze: foliculară și luteală. Prima se referă la perioada cuprinsă între menstruație și ovulație, iar a doua fază se referă la perioada ce urmează ovulației și până la menstruație (perioadă care este în general de 12-16 zile). Regula privind cele 15 zile înainte de menstruație se bazează pe medie.
Partea bună este aceea că poți identifica ziua ovulației urmărind câteva semne. Iată care sunt acestea:
Modificări ale mucusului cervical
Mucusul cervical este o substanță normală produsă de glandele din cervix care se scurge în vagin. Acționează ca o barieră împotriva bacteriilor, dar și ca un mijloc de transport pentru spermatozoizi. Conține proteine, apă și electroliți. Sub influența hormonilor, mucusul cervical suferă mai multe transformări pe parcursul unui ciclu menstrual.
În perioada dinaintea menstruației, mucusul este asemănător albușului de ou, având un aspect elastic și umed. În ziua ovulației, mucusul este apos și în cantitate mai mare, perfect pentru a transporta sperma. Poți verifica singură consistența mucusului folosind degetele. Dacă acesta este lipicios, înseamnă că nu ești în perioada ovulației, dacă este însă apos, atunci ești în perioada ovulației.
Modificări ale poziției cervixului
Cervixul conectează vaginul de uter și acționează precum o barieră, permițând spermei să intre în uter în perioada în care are loc concepția. Poziția cervixului și modul în care se simte la atingere te pot ajuta să identifici perioada fertilă. Înainte de perioada fertilă, cervixul se simte tare la atingere și uscat, închis și coborât. În perioada fertilă este mai moale, ridicat în vagin, umed.
Creșterea temperaturii bazale
Temperatura bazală este cea măsurată de obicei în timpul somnului și este cea mai joasă temperatură. Urmărirea temperaturii bazale te poate ajută să vezi în ce zile ai ovulația. După ovulație, nivelul ridicat de progesteron din organism duce la creșterea temperaturii bazale. Chiar dacă informația nu te ajută în prima lună, te poate ajuta șă îți notezi în viitor perioada menstruației. Măsoară zilnic temperatura folosind un termometru special pe care îl vei ține sub limbă, de preferat imediat după trezire, înainte de a te ridica din pat.
Sângerări minore
Sângerarea minoră în timpul ovulației apare din cauza unei picături de estrogen care duce la modificarea mică a endometriului (mucoasa internă a uterului) și deci la o mică sângerare. Aceasta poate să treacă uneori insesizabilă.
Creșterea apetitului sexual
În perioada cea mai fertilă din lună, femeile manifestă o creștere a apetitului sexual. Șansele să râmâi cât mai repede gravidă depind direct de intensitatea și multitudinea întâlnirilor intime cu partenerul de viață.
Ascuțirea simțurilor
Hormonii din sânge pot influența simțurile, astfel ai senzația că vezi mai bine sau ai gusturi mai pronunțate, ori că identifici mai rapid mirosurile.
Crampe abdominale
Crampele abdominale sunt prezente la majoritatea femeilor în perioada ovulației, dar sunt de intensitate redusă și uneori sunt confundate cu dureri ale colonului.
Sâni tensionați
Anumite femei remarcă o tensiune a sânilor înainte de perioada ovulației. Această tensiune are legătură tot cu hormonii din organism. Un sutien mai strâmt sau hainele strânse pe corp pot să accentueze senzația de disconfort.
Stare de amețeală si migrene
În perioada anterioară ovulației, femeile pot să aibă migrene, să se simtă un pic amețite sau chiar să aibă o senzație de greață.
De ce sunt importante semnele că ești în perioada ovulației?
A ști care este perioada exactă a ovulației, te poate ajuta să rămâi cât mai curând gravidă. Cele două zile înainte de ovulație si ziua când are loc ovulația sunt categoric cele mai importante zile dintr-o lună din punct de vedere al fertilității.