Dacă îți dorești să rămâi însărcinată trebuie să te pregătești din timp pentru acest pas important. Din acest motiv informarea corectă reprezintă un aspect de bază, iar medicul este persoana în măsură să te ajute. Îți oferim o listă de întrebări pe care trebuie să i le adresezi specialistului dacă vrei să rămâi gravidă.

Medicul Mary Jane Minkin, profesor în Departamentul de Obstetrică, Ginecologie și Științe Reproductive din cadrul Școlii de Medicină a Universității Yale, recomandă un consult medical de specialitate cu 2 luni înainte de a încerca să concepi sau chiar cu câteva luni înainte dacă cunoști existența unei probleme de sănătate. În cadrul acestei consultații, medicul se va informa cu privire la istoricul medical, va evalua orice probleme medicale asociate și îți va oferi sfaturi pentru a te bucura de o sarcină sănătoasă.

Iată ce întrebări este bine să îi adresezi medicului:

De ce nu pot să rămân însărcinată?

Dacă ai încercat să concepi timp de 1 an fără rezultate (6 luni pentru femeile peste 35 de ani, respectiv 3 luni pentru femeile peste 38 de ani), sunt șanse să te confrunți cu infertilitate. Medicul va evalua starea ta de sănătate și a partenerului pentru a identifica cauza infertilității, apoi va încerca să o trateze cu medicație sau prin vindecarea afecțiunilor subiacente.

Când trebuie să renunț la contracepție?

Nu poți rămâne întotdeauna însărcinată imediat după ce oprești administrarea/folosirea metodelor contraceptive. Pilulele contraceptive pot să îți modifice ciclul menstrual timp de mai multe luni chiar după ce renunți la ele și același lucru se poate întâmpla și cu inelul sau plasturele contraceptiv. De asemenea, dacă folosești sterilet, trebuie să discuți cu medicul când este momentul optim pentru a-l extrage.

Cât de des trebuie să am contact sexual?

Pentru a rămâne însărcinată ar trebui să faci sex de 2-3 ori pe săptămână în timpul ferestrei fertile. Cel mai bine este să ai contact sexual neprotejat zilnic în perioada de ovulație. Poți discuta cu medicul pentru a putea sincroniza organismul tău cu eforturile de a rămâne însărcinată.

Când să fac un test de sarcină?

Testele de sarcină verifică prin intermediul urinei sau al sângelui prezența unui hormon denumit hormonul gonadotropinei corionice umane. În mod ideal trebuie să aștepți 7-10 zile după întârzierea menstruației pentru a face un test de sarcină. Corpul are nevoie de un timp ca să dezvolte niveluri depistabile de hCG dacă ești gravidă.

Cât timp va dura să rămân însărcinată?

Niciun medic nu poate prezice momentul exact al concepției. Unele cupluri reușesc de la prima încercare, în vreme ce altele nu pot să conceapă chiar după mai mulți ani de contact sexual neprotejat. Însă medicul poate să își contureze câteva previziuni în baza vârstei tale și a partenerului tău, a istoricului medical (și a afecțiunilor de care suferi), precum și a experienței anterioare cu concepția.

Ce pot face ca să rămân însărcinată mai rapid?

După ce ai stabilit că îți dorești să devii părinte, medicul poate să îți sugereze câteva lucruri care pot grăbi procesul de concepție. Printre acestea se numără menținerea unei greutăți sănătoase, urmărirea ciclului ovulatoriu și contactul sexual la fiecare 1-2 zile în timpul ferestrei fertile (intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual să rezulte într-o sarcină).

Îmi vor afecta problemele de sănătate fertilitatea?

Unele afecțiuni medicale pot să afecteze abilitatea de a rămâne însărcinată. Printre acestea se numără sindromul de ovar polichistic, endometrioza, bolile tiroidiene și chiar bolile cu transmitere sexuală. În ceea ce privește factorul masculin, problemele cu numărul de spermatozoizi, motilitatea sau morfologia pot să îngreuneze concepția. Medicul va evalua situația și va oferi cele mai bune soluții.

Ar trebui să iau vitamine sau suplimente?

Viitoarele mame ar trebui să ia suplimente cu acid folic cu 3-6 luni înainte de a încerca să conceapă. Acidul folic scade riscul de defecte de tub neural și unele defecte la naștere. Poți să primești și recomandare pentru vitamine prenatale, în special dacă te confrunți cu anumite deficiențe, în general fiind indicate suplimente cu calciu și vitamina B6.

Este nevoie să îmi schimb alimentația/rutina de exerciții fizice/stilul de viață?

Sub și supraponderabilitatea pot să scadă fertilitatea. Atunci când corpul tău nu are greutatea ideală pot să apară complicații în sarcină precum diabet gestațional, hipertensiune, cezariană și pierderea sarcinii. Exercițiile fizice în exces, consumul de alcool, fumatul pot, de asemenea, să aibă un impact negativ asupra fertilității și sarcinii. Discută cu medicul cu privire la stilul tău de viață și află dacă este nevoie să faci schimbări pentru a rămâne însărcinată.

Trebuie să fac anumite vaccinuri?

Atunci când ești gravidă și te îmbolnăvești, sănătatea ta și a copilului tău sunt expuse unui risc. Protejează-ți bebelușul de contactarea unor boli grave respectând calendarul vaccinărilor. Dacă nu ești deja vaccinată împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei sau varicelei, poți primi dozele de vaccin înainte de a concepe (vaccinurile conțin virusuri vii care nu sunt sigure pentru gravide). Vaccinul antigripal anual, cel împotriva tetanosului/difteriei/pertusis (DTP) și împotriva hepatitei B pot fi administrate și în timpul sarcinii.

Am nevoie de testare genetică?

Tu și partenerul tău puteți să faceți teste genetice pentru a verifica dacă sunteți purtători ai unor afecțiuni genetice, inclusiv atrofie musculară spinală, fibroză chistică, boala Tay-Sachs și altele. În cazul unor rezultate pozitive, medicul te va ajuta să cântărești riscurile pe care le implică continuarea sarcinii. O modalitate de a împiedica transmiterea unei boli ereditare către copil este reprezentată de fertilizarea in vitro cu diagnostic genetic de preimplantare (embrionii sunt verificați dacă au afecțiuni genetice).

Îmi va afecta vârsta fertilitatea?

Se spune că șansele unei femei de a rămâne însărcinată natural scad cu până la 50% după vârsta de 35 de ani. Dupa 40 de ani șansele de a concepe scad cu aproximativ 90%. Deși devine mai dificilă sarcina la această vârstă, nu este imposibilă. În jurul vârstei de 40 de ani, și calitatea spermatozoizilor scade treptat, prin urmare o vârstă avansată a bărbatului poate influența la randul său șansele de concepție.