Dacă încercați să concepeți un copil, este probabil să urmăriți ciclul menstrual, pentru a determina perioada ovulației. Imediat ce calculați ziua corectă, șansele ca actul sexual să aducă roade cresc semnificativ. Cum să stabilim, prin urmare, ovulația după simptome și percepție?
Înțelegerea ciclului
Este important să avem cunoștințe de bază, pentru a învăța să determinăm perioada ovulației și să ne apropiem de sarcina mult dorită. Perioada de la 1 zi a menstruației și până la începutul ovulației se numește faza foliculară. A doua jumătate a ciclului se numește faza luteală și durează de la 12 până la 16 zile. Punctul de plecare pentru determinarea duratei ciclului este prima zi a ovulației, și nu prima zi a menstruației. Tabelul ciclului dumneavoastră menstrual vă va ajuta să determinați durata fazelor foliculară și luteală, lucru pe care trebuie să îl cunoască orice femeie.
Cum are loc ovulația
Ovarele sunt niște organe neobișnuite sub formă de migdale. Înainte de ovulație ele produc foliculi, în care se găsesc ovulele. În timpul fiecărui ciclu, hormonul foliculostimulant (FSH) produce de la 5 până la 12 foliculi. Foliculul dominant este eliberat în timpul ovulației. Foliculii maturi produc estrogen, iar ca urmare a nivelului ridicat de estrogen în sânge, hormonul luteinizant (LH) provoacă ovulația. Ovulația are loc la 12-24 de ore după eliberarea de LH, atunci când foliculul dominant maturizat trece prin peretele ovarului. Dacă spermatozoizii așteaptă deja apariția ovulului sau în acel moment are loc un act sexual, șansele că veți rămâne însărcinată sunt foarte mari.
La 90% dintre femei durata ciclului este de 23-35 de zile, iar ovulația are loc la mijlocul acestuia. Factorii externi (de exemplu, stresul) pot amâna ovulația până la săptămâna a 3-a sau chiar a 4-a.
Majoritatea medicilor calculează zilele favorabile pentru concepție pornind de la premisa că ovulația are loc în ziua a 14-a din 28. Acum înțelegi și dumneavoastră cât de inexact este acest lucru! Nu la toate femeile ciclul are 28 de zile, iar ovulația se produce în ziua a 14-a! Un ciclu normal, sănătos poate număra de la 26 până la 32 de zile.
Ovulația are loc în fiecare lună?
Nu la toate femeile ovulația are loc lunar. Dacă ovarul nu a produs un folicul matur, ovulația nu are loc. Un astfel de ciclu menstrual se numește anovulatoriu. Endometrul (mucoasa uterină care se adună în procesul de pregătire pentru sarcină) se dezvoltă ca de obicei, însă ovulul lipsește. Un număr nu prea mare de femei sunt capabile să producă două sau mai multe ovule în decurs de 24 de ore, iar în alte cazuri ovulația nu are loc din cauza schimbărilor hormonale din organism. Odată ce ovulul este fecundat, hormonii previn apariția următoarelor ovule pentru a păstra și a menține sarcina.
Ovulația: semne, simptome, senzații
În continuare vom vorbi despre modul cum poate fi simțită ovulația. Există semne ale ovulației pe care le puteți observa. Vom examina împreună simptomele principale și secundare ale ovulației.
Semnul 1 al ovulației: durerile din timpul ovulației sau sindromul ovulator
Unul dintre cele mai neplăcute simptome ale ovulației sunt durerile sau sindromul ovulator. Ovulația provoacă o durere permanentă în partea inferioară a abdomenului. Este important să înțelegem că un disconfort ușor este normal, pe când durerile – nu sunt. Acestea pot fi un semn al unui chist sau al altor probleme de sănătate. Acest „simptom” trebuie examinat cât mai rapid într-o instituție medicală, în special dacă vă pregătiți să concepeți un copil, pentru că durerea poate vorbi despre o problemă de fertilitate.
Semnul 2 al ovulației: Scăderea temperaturii bazale
Pentru a observa variațiile de temperatură, aceasta trebuie luată în fiecare dimineață, aproximativ la aceeași oră, înscriind toate datele în tabelul ciclului. Ținerea unui tabel sau a unui grafic este foarte importantă pentru înțelegerea ciclului și determinarea proceselor care au loc în organism. Dacă nu înscriem în tabel datele obținute, măsurarea temperaturii bazale nu ne va spune nimic, dar va deveni un început bun în procesul cunoașterii particularităților organismului.
Pentru măsurarea temperaturii veți avea nevoie de un termometru bazal, mai precis și mai sensibil ca cele obișnuite. Un astfel de termometru este capabil să măsoare temperatura cu două cifre după virgulă. După ovulație veți observa o creștere nesemnificativă a temperaturii și menținerea acesteia până la următoarea menstruație. Dacă ați rămas însărcinată, temperatura continuă să rămână ridicată. Cu ajutorul acestui grafic femeile pot ghici venirea menstruației, pentru că temperatura cunoaște o ușoară scădere în perioada premenstruală.
Semnul 3 al ovulației: Secrețiile cervicale în timpul ovulației
Eliminările sunt unul dintre cele mai exacte semne care vorbesc despre instalarea ovulației. Modificarea secrețiilor depinde de fazele de fertilitate și infertilitate ale ciclului. În plus, acestea ne ajută să stabilim timpul când devenim din nou fertile după nașterea copilului.
Secrețiile cervicale se modifică sub acțiunea hormonului estrogen. După menstruație, de regulă, eliminările sunt nesemnificative, ulterior ele devin mucilaginoase, apoi cremoase, apoi apoase și, atingând starea fertilității maxime, devin alunecoase, transparente. În perioada de fertilitate maximă secrețiile seamănă cu albușul de ou crud, asigurând transportul spermei spre ovul și protecția în mediul acid al vaginului.
Pe măsura trecerii anilor, numărul de zile cu secreții absolut transparente se reduce. Astfel, în cazul unei tinere de 20 de ani, astfel de secreții pot dura până la 5 zile, iar la femeile de 40 ani –maximum1-2 zile.
Semnul 4 al ovulației: Poziția colului uterin
Colul uterin este de un real ajutor în determinarea ovulației. Desigur, pentru înțelegerea tuturor modificărilor în poziția colului uterin trebuie să urmăriți ciclul o perioadă destul de îndelungată. Verificarea poziției colului uterin trebuie efectuată zilnic aproximativ la aceeași oră, pentru că ea se poate modifica pe parcursul zilei. Nu uitați să vă spălați pe mâini înainte de procedură.
La fel ca secrețiile, poziția colului uterin se adaptează, pentru a permite fertilizarea. Înainte de ovulație colul uterin este uscat, tare, închis și lăsat spre vagin. Aceste semne sunt caracteristice pentru femeile infertile. Pe măsura apropierii ovulației, colul uterin devine moale, umed (din contul secrețiilor), canalul colului se deschide, colul se ridică și își ocupă poziția în partea superioară a vaginului.
Semnele 5-10 ale ovulației: simptomele secundare
- Semnul 5 al ovulației: senzația de durere și sensibilitate a sânilor
- Semnul 6 al ovulației: libido crescut
- Semnul 7 al ovulației: creșterea forțelor și energiei
- Semnul 8 al ovulației: acutizarea mirosului, vederii și gustului
- Semnul 9 al ovulației: retenția de apă în organism
- Semnul 10 al ovulației: secreții cu urme de sânge
La mijlocul ciclului secrețiile sunt rezultatul secrețiilor care însoțesc ovulația. Din cauza lipsei de progesteron, în secreții pot exista și urme fine de sânge.
Testele de ovulație
La determinarea ovulației, nu trebuie să vă bazați doar pe semne și senzații. Folosiți teste de ovulație. În prezent, pe piață există o mulțime de teste care ne ajută în determinarea perioadei favorabile pentru concepție.
Bandeletele de test funcționează la fel ca testele de sarcină, determinând nivelul de hormonul luteinizant. Cu aproximativ 12-24 de ore înainte de ovulație concentrația hormonului luteinizant atinge maximumul. Aceasta înseamnă că perioada foarte fertilă este aproape!
Microscopul de ovulație este un dispozitiv optic de folosință repetată pentru determinarea ovulației după o picătură de salivă. După uscarea completă (10-15 minute), la examinarea mostrei, pe pata de salivă se observă desene asemănătoare cu frunzele de ferigă. Cu cât mai intens este modelul, cu atât mai apropiată este ovulația. Acțiunea microscopului de ovulație se bazează pe influența hormonilor estrogen și progesteron asupra modificării desenului mucoase, care poate fi observată doar sub microscop (efectul ferigii).
Calculatorul de ovulație permite determinarea zilelor ovulației după ciclul menstrual. Trebuie doar să înscrieți 1 zi a ultimei menstruații și durata ciclului. Calculatorul va stabili zilele ovulației, iar având aceste informații și urmărind semnele pe care le-am descris mai sus, aveți toate șansele să apropiați sarcina mult dorită.
Rețineți că sperma rezistă în organismul femeii de la 3 până la 5 zile, ceea ce înseamnă că, dacă ați avut un act sexual în ajunul ovulației, șansele de a rămâne gravidă sunt destul de mari. Cu toate acestea, dacă planificați o sarcină, nu trebuie să întocmiți grafice pentru sex, transformând-l într-o obligație.