Pentru a rămâne însărcinată cât mai curând și pentru a te bucura de o sarcină fără probleme, specialiștii recomandă să te programezi la medic pentru a te asigura că starea ta de sănătate îți permite să naști și că nu vor exista probleme în concepere
În cadrul unei astfel de vizite preconcepționale, medicul va analiza istoricul de sănătate al ambilor parteneri, va identifica dacă există vreo problemă medicală și va oferi sfaturi pentru o viitoare sarcină sănătoasă.
Totuși, înainte de a merge la medic este bine să știi ce întrebări să-i adresezi. Iată 10 întrebări pe care ar trebui să le iei în considerare, înainte de vizita preconcepțională:
Când ar trebui să întrerup contracepția?
Dacă folosiți anumite metode de contracepție, e foarte important să afli de la medicul tău când e bine să le întrerupeți și la cât timp după aceea veți putea concepe, pentru că anticoncepționalele, de exemplu, îți pot modifica ciclul timp de câteva luni, după ce te oprești din administrarea lor.
Afecțiunile mele de sănătate îmi vor afecta fertilitatea?
Unele afecțiuni precum: sindromul ovarian polichistic (PCOS), endometrioza, afecțiuni tiroidiene etc. pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Din acest motiv, este esențial să vorbești cu medicul tău despre acest lucru. Totodată, e important să se ia în considerație și afecțiunile de care suferă soțul tău, pentru că, de exemplu, problemele legate de numărul de spermatozoizi, motilitate sau morfologie pot îngreuna concepția.
Cum îmi vor afecta medicamentele fertilitatea?
Unele medicamente pot reduce șansele de concepere sau mai grav, pot fi contraindicate în sarcină din cauza că sunt periculoase pentru bebeluș (de exemplu antidepresivele, antipsihoticele și medicamentele tiroidiene). De aceea e bine să comunici cu medicul tău, mai ales dacă urmezi vreun tratament. Doctorul poate elimina aceste medicamente și le poate înlocui cu anumite medicamente pe bază de plante.
Ar trebui să iau vitamine sau suplimente?
Femeile care doresc să rămână însărcinate ar trebui să înceapă să ia suplimente de acid folic cu 3-6 luni înainte de a încerca să conceapă. Medicul tău îți poate recomanda anumite vitamine prenatale, mai ales dacă îți lipsește vreun nutrient anume.
Ar trebui să-mi schimb dieta sau alte obiceiuri de viață?
Problemele cu greutatea îți pot influența fertilitatea. O greutate necorespunzătoare poate duce, de asemenea, la complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional, hipertensiunea arterială sau chiar avort.
Exercițiile fizice excesive, consumul de alcool și fumatul pot afecta, de asemenea, fertilitatea și sarcina.
Am nevoie de vreun vaccin?
Dacă știi că nu ești imună la boli precum: rujeola, oreionul sau rubeola, medicul îți poate face vaccinurile împotriva acestora înainte de a concepe, deoarece aceste virusuri nu sunt deloc sigure pentru femeile însărcinate și pot pune în pericol atât sănătatea ta, cât și a copilului nenăscut.
Ar trebui să mai cer și părerea altui medic?
Nu toți medicii ginecologi au certificări în obstretică, care este domeniul sarcinii și al nașterii. Drept urmare, întreabă-ți medicul dacă este certificat pentru a face față sarcinii, iar dacă nu, cere-i recomandări de obstreticieni.
Am nevoie de teste genetice?
Tu și partenerul tău puteți decide dacă vreți să faceți teste genetice pentru a vedea dacă sunteți purtători ai unor afecțiuni genetice ereditare, inclusiv atrofie musculară, fibroză chistică etc.
Dacă rezultatele sunt pozitive, medicul te poate ajuta să cântărești riscurile pentru o sarcină naturală.
De ce nu pot concepe?
Dacă nu reușești să rămâi însărcinată de mai mult de un an sau 6 luni, dacă ai peste 35 de ani, este probabil să te confrunți cu infertilitatea. Medicul tău te poate examina pe tine și pe partenerul tău pentru a determina cauza infertilității, apoi vă poate prescrie un tratament potrivit.
Ce ar trebui să fac dacă testul de sarcină mi-a ieșit pozitiv?
Unele cupluri nu știu că atunci când află că vor avea un copil, trebuie să meargă imediat la obstretician, care o să vină cu o serie de recomandări.