O tânără mamă care a născut pe 14 aprilie două fetițe la Spitalul Municipal nr.1 din Chișinău susține că se simte ca un șobolan pe care se fac experimente, deoarece a fost testată de patru ori la COVID-19, iar trei teste au fost negative. Imediat după naștere, aceasta a fost despărțită de copiii săi și plasată în secția COVID-19 alături de o persoană care manifesta simptome. Direcția comunicare a Spitalului menționează că femeia este unica suspectă de la care s-au infectat toți angajații medicali care au intrat în contact cu ea.
Ecaterina Pegza se plânge că trăiește un calvar de când a născut la Spitalul Municipal nr.1, fiind învinuită că ar fi infectat cu COVID-19 toți lucrătorii medicali care au intrat în contact cu ea. Ecaterina susține că a fost testată deja de patru ori de când se află în spital, iar în trei cazuri testele au fost negative. La fel i s-a efectuat și un control radiologic, însă medicii nu-i prezintă rezultatele, menționând că este doar pozitivă la noul coronavirus.
„Am fost internată în această instituție pe data de 10.04.2020. Pe data de 14.04.2020 am născut, naștere naturală duplex fără careva complicații. După naștere am prezentat febră 38,5, după care a coborât până la 38. Pe la orele 10.00 am fost transferată în secția ginecologie și obstetrica Nr1. Temperatura corpului coborâse pâna la 36,5. După două ore petrecute în salonul din secția dată am fost transferată secția „Terapie intensivă” mai aproape de copii mei. Între timp, s-a apropiat cineva din personalul medical și m-a întrebat care este starea mea și mi s-a propus să îmi fie prelevate probele la Covid-19. Eu am zis că sunt testată, sunt protejată eu și cei din jurul meu.
A doua zi, pe data de 15, mi s-au prelevat probele unde am primit negativ la COVID-19. Pe data de 16 am fost transferată în secția „Îngrijirea pediatrică a prematurilor”, unde am stat până pe data de 25.04. În această perioadă nu am prezentat simptome caracteristice COVID-19. În fiecare seară, în secția dată noi, mămicile, ne măsurăm temperatura corpului. În una din seri temperatura corpului era 37, după mine nimic alarmant și mai ales atunci când alăptezi. A doua zi s-a apropiat cineva din personal medical care zice: hai să încercăm să facem un test. Eu am rămas uimită și am fost de acord deoarece auzisem și careva zvonuri că secțiile anterioare în care am fost internată și eu au fost închise în carantină și mă gândeam că deoarece am fost în contact cu personalul efectuez acel test. Pe data de 24 au fost prelevate probele, pe 25 testul la COVID-19 pozitiv. Tot în această zi au fost prelevate probele copiilor mei și ale colegei de salon. Probele au fost colectate greșit, apoi au fost colectate repetat. Rezultatul la COVID-19 al copiilor mei cât și al colegei mele de salon au fost negative.
Am fost internată în secția reprofilată de COVID-19, fără nicio triere, fără nimic, am fost plasată în salon cu o persoana confirmată pozitiv la COVID-19 și cu simptomatica caracteristică. Menționez: persoana era din personal medical al Spitalului dat. Cum am intrat în salon stresată, plânsă, că am fost izolată de copii mei, aceasta persoană mi-a venit cu acuzații că sunt învinuită de tot personalul din spital precum eu sunt sursa de infecție suspectă pentru toți și că tot personalul din acest spital care s-au îmbolnăvit de COVID-19 s-au îmbolnăvit de la mine.
Pe data de 27 au fost prelevate iar probele la COVID-19, iar pe 28 am primit rezultatul negativ la COVID-19. Această informație privitor la rezultatele testului a fost prezentată șefului secției și medicului infecționist care probabil au avut dubii în privința acestui test au telefonat la laboratorul privat pentru a confirma testul. Seara pe data de 28.04 am fost informată de către personalul secției că voi fi testată la COVID-19 repetat, deci acest ultim test la Covid-19 a fost la fel negativ. Între timp pe data de 29 mi s-a efectuat o radiografie la plămâni, am cerut să văd radiografia. Mi-au zis să întreb de șeful secției. A fost trimis un medic infecționist, am fost examinată și mi s-a spus că la radiografie sunt careva schimbări. Menționez că saturația cu O2 este 98-99 procente. Am cerut repetat să văd radiografia și mi s-a spus că este în computer”, a povestit femeia.
Ecaterina a declarat că a scris o plângere la Ministerul Sănătății în urma celor întâmplate.
„Nu am intrat cu nimeni în contact, nu am pe nimeni care a revenit de peste hotare, sunt din domeniul medical și mereu am avut grijă de mine și de copii, am respectat toate regulile. Sunt ca șobolan de experimente. Am scris plângere și la Ministerul Sănătății, aștept să văd ce măsuri vor lua”, ne spune femeia.
Consiliera pe comunicare a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, a declarat că deocamdată la minister nu a parvenit nicio plângere pe acest caz: „Într-adevăr, ea este unica suspectă, dar nimeni nu a învinuit-o, nimeni n-o acuză”
Specialista în relații cu presa a direcției comunicare a Spitalului Municipal nr. 1, Cristina Ipati, a declarat că starea pacientei este de gravitate medie și că nimeni nu o învinuiește de nimic, dar că ea este unica suspectă că ar fi sursa virusului în secție.
„La internare, femeia era cu febră și prezenta simptome. I s-a efectuat testul rapid la COVID-19, care nu este sigur și a fost negativ. În secția în care a fost transferată a prezentat unele semne a COVID-19 și a fost testată repetat. Ea din start era suspectă. Al doilea test a fost pozitiv și persoanele cu care ea a contactat au fost pozitive, lucrătorii medicali. Examenul radiologic al plămânilor demonstrează că ea a fost infectată cu COVID-19. A fost plasată complet izolată în secția cu COVID-19. I-am propus să aducă pe cineva de acasă să testăm și să aibă cineva grijă de copii.
Pe cazul acesta au fost invitați toți specialiștii principali din domeniu, din diverse instituții medicale. Într-adevăr ea este unica suspectă, dar nimeni nu a învinuit-o, nimeni n-o acuză. Toate persoanele care au fost în contact cu ea, doar acelea sunt infectate. Noi nu putem să-i dăm rezultatele examenului radiologic, deoarece această fișă trebuie să meargă într-un alt lanț de persoane ca să ajungă la arhivă. De fiecare dată cine o să lucreze cu fișa femeii trebuie să fie în combinezon special”, a declarat Cristina Ipati.