mamaplus

Una din opt femei suferă de depresie după naștere. Netratată, poate avea efecte catastrofale

-
//
29.09.2020

Tristețea constantă, comportamentul neobișnuit și chiar agresivitatea sunt primele semne că proaspăta mămică suferă de depresie portpartum. Chiar dacă datele oficiale spun că una din opt femei ar fi afectate de aceasta stare depresivă, medicii ginecologi sunt de o altă părere și spun că numărul acestor femei este mult mai mare. Totodată, potrivit unor studii de specialitate, se pare că depresia după naștere ar fi legată strâns de vârsta mamei, pentru că în ultima vreme tot mai multe femei aleg să aibă primul copil după 35 de ani. Netratată la timp și curespunzător, depresia postnatală poate avea efecte catastrofale.

Care sunt semnele și când trebuie să apeleze proaspăta mămică la specialist?

“Din practica curentă de zi cu zi mi se pare că a crescut îngrijorător numărul pacientelor care dezvoltă mai întâi baby blue, tristețea de după naștere. Aceasta apare în prima săptămână de după naștere. De depresie post partum vorbim abia dacă problemele persisită de la 2 săptămâni în sus. Baby blue apare încă de la a doua zi de naștere. De ce? În primul rând vârsta. Majoritatea mămicilor din ziua de astăză aleg să aducă un copil pe lume după 35 de ani. Există o parte dintre paciente care nasc până în 18 ani, iar o mare parte nasc după 35 de ani. Zona de mijloc este foarte mică din practica curentă. Să zicem că vârsta, să zicem că începi să citești mai multe lucruri din surse avizate și neavizate. Sunt diverse grupuri de mămici. În momentul în care se produce nașterea scad 2 hormoni foarte importanți. Cu precădere în momentul în care iese placenta. Scade foarte mult estrogenul și progesteronul. Și cresc foarte mult hormonii care ajută mama să alăpteze. Mă refer la oxitocină care este  hormonul dragostei sau al fericirii și mă refer la lactație”, spune moașa Daniela Stan.

Specialista a mai adăugat că modul în care femeia naște, natural sau cezariană, nu influențează apariția depresiei.

“Scăzând foarte mult estrogenul și progesteronul îți dă foarte mult o stare de tristețe. O altă cauză este faptul că sunt foarte temătoare în ceea ce privește bebelușul. Își pun foarte multe întrebări. Știm că foarte multe femei aleg să nască prin cezariană î ziua de astăzi. Când te trezești cu bebelușul că nu știi ce să îi faci, constați că nu ești suficient de pregătită sau oricât de mult ai fi pregătită ți se pare că tot nu este îndeajuns. Începi să îți faci diverse scenarii și apare teama, apare tristețea, apare suprasolicitarea și pe oboseală, pe nopți nedormite. Am întâlnit mame care mi-au spus că nu au dormit pentru că au stat efectiv să vadă dacă respiră copilul.  După naștere femeia are foarte mare nevoie de încredere, de dragoste, de susținere. Trebuie să aibă soțul lângă ea, trebuie să aibă familia alături de ea”, susține dr. Daniela Stan.

Acest tip de depresie este extrem de serios și periculos dacă rămâne neobservat si netratat. Cei apropiați trebuie să fie atenți la aceste semne și să ceară ajutor. Sunt mămici care își dau seama că suferă de depresie și merg imediat la specialist.