mamaplus

Uimitor: o femeie a rămas însărcinată după ce i-au fost extirpate trompele uterine

-
//
21.05.2020

Nașterea este un adevărat miracol în sine, iar poveștile despre nașteri care din punct de vedere medical par imposibile și incredibile devin reale prin intermediul acestoe femei. Iată cum a reușit o mamă să rămână din nou însărcinată și să aducă pe lume un bebeluș, chiar dacă nu avea trompe uterine.

Elizabeth Kough din SUA mai fusese însărcinată, cunoștea sentimentul. Însă îi era greu să creadă că a reușit să rămână gravidă de data aceasta. Femeia în vârstă de 39 de ani se afla în casa ei din Kearney în 2018 când a aflat vestea sarcinii de la un test făcut acasă. A rămas șocată, deoarece în urmă cu 3 ani suferise o intervenție de extirpare a trompelor uterine, o procedură medicală după care este imposibil să rămâi însărcinată.

Și-a trezit din somn iubitul și au mers direct la spital. Un alt test efectuat acolo a confirmat sarcina, dar a insistat să i se facă o ecografie, temându-se ca nu cumva embrionul să rămână blocat în cavitatea abdominală. Ecografie a arătat că micuțul făt se cuibărise în siguranță în uterul său.

Elizabeth a adus pe lume un băiețel sănătos pe nume Benjamin, de 3.3 kg, în data de 14 martie 2019.

„Bineînțeles că am fost șocată la început și m-am gândit că asta nu face parte din planul meu. Sunt genul de om care planifică. Dar acum mi se pare că trebuie pur și simplu să te descurci cu ce îți iese în cale, fără să te mai gândești. Am un bebeluș frumos și sunt groaznic de norocoasă să îl am în viață”, a spus atunci femeia.

Este oare posibilă sarcina și nașterea fără trompe uterine?

Conform literaturii științifice, conceptul de noroc este un eufemism pentru ceea ce i s-a întâmplat femeii. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor susține că rata de obținere a sarcinii pentru femeile care și-au extirpat parțial trompele uterine este de aproximativ 7.5 la 1 000. Însă nu există date concrete pentru femeile care rămân însărcinate după extirparea completă a trompelor, cum s-a întâmplat în cazul acestei femeiă.

Primul caz documentat în revistele medicale a fost publicat în anul 2005, după ce o femeie în vârstă de 38 de ani care și-a extirpat trompele uterine a ajuns însărcinată la camera de gardă a unui spital din Marea Britanie. Nu a mai existat un al doilea caz de acest gen publicat, decât la un interval de 3 ani mai târziu.

De obicei. ovulul circulă de la ovare prin trompa uterină pentru a fi fertilizat, înainte de a-și continua parcursul către uter. Fără trompe ar trebui să fie aproape imposibil de realizat concepția, cu excepția procedurii de fertilizare in vitro, pe care femeia spune că nu a făcut-o.

Un articol din anul 2007 publicat în Revista Medicală Singapore a emis ipoteza că unele femei care au rămas fără trompe uterine (salpingectomie) pot să nu aibă complet închisă zona unde trompele uterine se conectau anterior de uter. În cazuri extrem de rare, un ovul poate trece prin spațiul dintre ovar și uter (migrație transperitoneală) și poate ajunge la deschiderea respectivă în momentul optim. Însă acest lucru se întâmplă extrem de rar. O salpingectomie bilaterală reprezintă una dintre cele mai eficiente forme de contracepție. Elizabeth spune „Când medicii au finalizat intervenția, erau aproape 100% siguri că nu voi mai rămâne vreodată însărcinată”.

Femeia, fostă veterană din marină, a suferit intervenția în anul 2015 în statul american Virginia. La vârsta de 35 de ani era divorțată, cu 3 copii și nu credea că mai dorește altul. Avea deja un istoric familial de cancer ovarian, iar extirparea trompelor uterine poate reduce semnificativ riscul asociat acestuia, așa că părea o soluție bună. Doi ani mai târziu, s-a mutat în Missouri, unde a aflat vestea neașteptată a sarcinii.

Spitalul Meritas a refuzat să emită vreo declarație cu privire la acest caz medical, însă salpingectomia bilaterală este aproape 100% eficientă în prevenirea unei sarcini când este efectuată corect.

Doctor Dawn Heizman, medic specialist obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Meritas spune că cea mai plauzibilă teorie pentru sarcina sa este că ovulul a migrat într-un colț al uterului, aproape de locul unde au fost atașate trompele și a pătruns printr-o mică fistulă pentru a deveni o sarcină intrauterină. Nu se poate demonstra asta, dar evident ceva s-a întâmplat. Un ovul a ajuns în uter și a fost fertilizat.