Cezariana reprezintă extragerea fătului printr-o tăietură (incizie) făcută la nivelul abdomenului şi alta la nivelul uterului. Este o operație extrem de importantă care trebuie făcută doar în anumite situații speciale. Medicul este singurul în măsură să decidă acest lucru. Refacerea după cezariană este un proces complex, care poate dura peste 8 săptămâni. Iată un ghid complet care să te ajute să treci cu bine peste această etapă și să te bucuri de copilul tău.

Toată operația durează aproximativ o oră, după care vei fi dusă în sala de recuperare postoperatorie, unde vei fi ținută sub observație. Ți se vor verifica periodic pulsul, tensiunea arterială şi fermitatea uterului. De asemenea, ți se vor administra medicamente care să te relaxeze şi să-ți aline durerea. Vei alăpta din prima zi și ușor-ușor, corpul tău se va reface. Cere ajutorul medicului ori de câte ori simți că ceva nu este în regulă!

Recuperarea după cezariană: primele 24 de ore

  • După intervenție vei sta în salonul de reanimare, unde vei fi supravegheată îndeaproape de medici şi asistente. Pe măsură ce se risipeşte efectul anesteziei, vei simți cu siguranță durerea de la locul inciziei. Dar nu intra în panică, fiindcă există foarte multe medicamente care – administrate intravenos sau intramuscular – îți pot fi de folos.

    Dacă te-ai numărat printre norocoasele cu anestezie epidurală, vei putea beneficia de două ori de cateterul care ți-a fost montat: atât pentru substanțele anestezice care ți-au fost administrate în timpul operației, cât şi pentru medicamentele care îți vor fi injectate, în primele 24 de ore, tocmai pentru a-ți alina durerea. De asemenea, o pungă de gheață direct pe incizie îți va fi şi ea de mare ajutor.
  • Vei constata că efortul de a tuşi, a strănuta sau chiar de a râde este foarte dureros în primele ore de la operaţie, iar pornirea de a-ți acoperi „tăietura” cu palmele sau cu o pernă este instinctivă.
  • Sonda urinară montată la începutul operației, pentru monitorizarea cantității de urină eliminată, îți creşte disconfortul. La 24 de ore de la operație vei scăpa de ea, lucru valabil şi pentru perfuzia intravenoasă.
  • Chiar dacă ți se pare un chin să te mişti de pe o parte pe alta, medicul te va îndemna să te dai jos din pat cât mai repede şi să te „plimbi” cât mai mult. Durerea se va reduce progresiv, iar avantajele mobilizării precoce sunt neprețuite: vindecarea este mai rapidă, se previne tromboflebita – o complicație de temut în această perioadă, iar tranzitul intestinal se va relua şi el mai rapid. Astfel, în 3-5 zile, vei putea pleca acasă împreună cu bebeluşul tău.
  • Ca fiecare femeie care tocmai a născut, vei avea scurgeri vaginale numite „lohii” (provin din locul în care placenta a fost ataşată de peretele uterin). Până în ziua a patra, a cincea după naştere, aspectul lor va fi roşu (sanghinolent), apoi până în ziua a 15-a vor fi seroase (se decolorează), iar până pe la patru săptămâni vor deveni albe (sau alb-gălbui). Trebuie să păstrezi o igienă locală corectă şi să le urmăreşti aspectul. Dacă îşi modifică culoarea sau mirosul, te vei adresa medicului – s-ar putea să fi făcut endometrită!
  • Tranzitul intestinal se va relua mai greu, din cauza intervenției chirurgicale şi a anesteziei. De aceea, pentru prevenirea constipației (şi a tromboflebitei pelvine, complicație frecventă la lăuzele care nu se mişcă), trebuie să te dai jos din pat cât mai repede şi să te plimbi cât mai mult. Va fi greu prima oară, dar cu cât te mişti mai repede, cu atât mai rapidă va fi vindecarea.

    Alături de mobilizarea precoce, importantă este şi realimentarea treptată. În prima zi după operație vei avea voie să bei numai lichide. A doua zi ți se vor permite carne, ouă, brânză – însă câte puțin, pentru a preveni balonarea.

Recuperare după cezariană: după ce ai ajuns acasă

Ai grijă de refacerea uterului!

Uterul „gravid” la termen cântăreşte cam 1.000 de grame, fără bebeluş, placentă sau lichid amniotic. El revine la greutatea dinaintea naşterii (100 grame) cam în 5-6 săptămâni. Începe să se contracte imediat după naştere şi continuă să se contracte pe toată perioada de involuție, ceea ce produce dureri mai ales femeilor care au mai născut şi care alăptează.

Stimularea sfârcurilor în timpul suptului duce la secreția unui hormon numit oxitocină (care, pe lângă eliminarea laptelui, determină şi contracția uterină).

Şi este foarte important ca uterul să se contracte eficient, pentru a se opri sângerarea de la locul de inserție placentară.

Urmărește atent cicatricea

Durerea de la „locul faptei” se va ameliora progresiv şi ar trebui să dispară cam în 2-3 săptămâni. Trebuie să urmezi cu strictețe sfaturile medicului legate de îngrijirea locală. Tot medicul îți va spune când vei avea voie să faci baie în cadă şi cum să-ți protejezi incizia când faci duş.

Firele folosite pentru sutură sunt de obicei resorbabile. Dacă s-a folosit un alt fel de fire, aceste vor fi scoase cam la 5 zile după operație. În cazul în care durerea persistă mai mult de 3 săptămâni şi se accentuează sau dacă zona din jurul inciziei se înroşeşte, se umflă şi supurează, înseamnă că a apărut infecția şi trebuie să mergi la medic.

Alăptează din prima zi!

Contrar părerii unora dintre mămici, operația cezariană nu împiedică şi nici nu reduce secreția lactată. Bebeluşul îți va fi pus la sân la 3-4 ore de la operație sau a doua zi – în funcție de „politica” maternității la care ai născut. În primele 3 zile, sânii tăi secretă un lichid gălbui numit colostru, foarte bogat în factori nutritivi şi protectivi pentru bebeluşul tău. După 3-4 zile începe secreția lactată propriu-zisă – volumul creşte semnificativ, iar proprietățile laptelui „se mulează” perfect pe nevoile micuțului tău.

Pentru a preveni „furia laptelui” (sâni umflați şi dureroşi, temperatură în jur de 38 grade Celsius), care poate apărea în primele zile de alăptat, trebuie să-ți alăptezi puiul în mod regulat şi să-ți goleşti ambii sâni la fiecare supt.

Remediul în această situație este alăptatul cât mai frecvent sau golirea manuală a sânilor şi aplicarea de pungi cu gheață pentru a scădea disconfortul.

O altă complicație care poate apărea este mastita manifestată printr-o zonă roşie, dură, dureroasă la nivelul sânului, acompaniată de febră şi frisoane. Dacă ai aceste simptome, trebuie să mergi de urgență la medic.

Pentru a preveni complicațiile infecțioase, este esențială o igienă cât mai corectă a sânilor, adică spălarea cu apă şi săpun înainte şi după fiecare alăptat. Cere-i medicului să-ți prescrie un unguent special dacă ai „răni” la nivelul sfârcurilor.

Cum combați constipația

Din cauza anesteziei şi a operației la care ai fost supusă, activitatea intestinală este temporar încetinită. De aceea, în primele 24 de ore de la intervenție este bine să bei numai lichide fără zahăr. A doua zi este recomandată tot o dietă uşoară, lichidă, compusă din compoturi sau iaurturi. Din a treia zi vei putea mânca aproape normal, încercând să eviți alimentele care te balonează sau te constipă. Şi nu uita să mănânci echilibrat – proteine, fibre şi multe lichide.

Ca după orice operație abdominală, în primele 2-3 zile vei avea dureri provocate de gaze. Mişcarea te va ajuta foarte mult în acest sens, grăbind reluarea tranzitului şi eliminarea gazelor. Dacă nu ai reuşit să ai scaun după câteva zile, încearcă nişte supozitoare cu glicerină.

Păstrează legătura cu medicul

Mergi regulat la control!

Având în vedere că externarea se face atât de repede – a treia zi de la operație – trebuie să fii supravegheată foarte corect în ambulatoriu (tocmai pentru evitarea complicațiilor). De aceea, chiar dacă ți-e greu, trebuie să mergi la control la două săptămâni după operație (dacă totul a decurs normal şi nu a apărut nicio complicație), apoi la şase săptămâni, când se termină lăuzia. Bineînțeles că în această perioadă poți să te adresezi medicului tău ori de câte ori ceva nu este în regulă.

Supraveghează cicatricea!

Cicatricea abdominală se vindecă destul de repede – în 2-3 săptămâni. Cicatricea uterină este însă mai „importantă”, deoarece nu se vede şi de aceea trebuie protejată şi supravegheată până la 6 săptămâni. În mod normal, la controlul de 6 săptămâni, cicatricea uterină este şi ea consolidată, şi vor dispărea şi mâncărimile, şi durerea uşoară care s-ar putea să te supere în aceste săptămâni.

Semnele infecției urinare

Este posibil ca în primele zile să ai un disconfort la urinat, din cauza faptului că ai avut sondă urinară. Dacă însă te ustură sau te doare când urinezi, simți nevoia de a merge des la toaletă (fără să elimini o cantitate mare de urină) sau ai o urină închisă la culoare ori urât mirositoare, trebuie să-ți anunți imediat medicul, probabil ai făcut o infecție urinară.

6 sfaturi pentru o recuperare rapidă

  • Odihneşte-te cât mai mult! Profită şi dormi când doarme bebeluşul tău.
  • Roagă-ți partenerul, mama sau mătuşa să se ocupe ei de treburile casnice în primele săptămâni. Tu ai grijă doar de tine şi de copil.
  • Nu ridica nimic mai greu decât bebeluşul tău în primele 6 săptămâni.
  • Nu uita să ai o dietă echilibrată. Nu ocoli alimentele bogate în fier (carne roşie, legume etc.) şi bea multe lichide, mai ales dacă alăptezi.
  • Urmează cu strictețe sfaturile medicului şi sună-l ori de câte ori ți se pare că ceva nu este în regulă.
  • Încearcă să te relaxezi şi nu te lăsa copleşită de noile responsabilități. Cu timpul ți se va părea totul mult mai uşor. Ai doar puțină răbdare!

Alăptarea nu ține loc de contraceptiv

Alăptarea nu „previne” o nouă sarcină. Dacă nu te protejezi, ai toate şansele să-i mai faci un frățior sau o surioară.

Şi cum nu este de dorit să rămâi însărcinată atât de repede (cu atât mai mult cu cât ai născut prin cezariană), medicul tău îți va recomanda în perioada alăptării contraceptive orale pe bază de progesteron. După ce îți vei înțărca odorul şi-ți va veni menstruația, vei avea nevoie de alte contraceptive, după sfatul medicului.