Scremetele – sunt contracțiile arbitrare ale mușchilor peretelui abdominal anterior, prin care se naște fătul. Apariția scremetelor este caracteristică pentru etapa a doua a naşterii, care începe cu deschiderea completă a colului uterin (10 cm) și continuă până la nașterea copilului.

Scremetele. Ce sunt acestea? Cum să reacţionaţi?

De ce apar scremetele?

La începutul celei de a doua etape de naştere, la deschiderea completă a colului uterin din cauza contracțiilor  uterine capul fătului începe să se miște în jos, împingînd peretele rectal. Ca răspuns la aceasta, receptorii de iritare a muschiului rectal al peretelui abdominal anterior și diafragmei se reduc: așa începe împingerea. Capul fătului apasă asupra fundului pelvian și a rectului femeii, provocînd dorința de a goli intestinul - nevoia de a defeca. Acest lucru şi este scremerea.

Când se poate începe împingerea?

Înainte de a începe să împingeţi, aveți nevoie de un medic, pentru a determina  unde este capul copilului. Trebuie să împingeţi numai în cazul în care a trecut aproape întreaga cale și este deja la fundul pelvian. Încercările premature duc la epuizarea rapidă  a puterilor, slăbiciune, dereglarea circulației utero-placentară și la insuficienţa de oxigen la copil.

Dorinţa să împingă la toate femeile are loc în momente diferite. În cazul în care apare, când capul este deja destul de coborît, dar colul uterin nu este încă deschis până la sfârșit, atunci mişcarea forțată în travaliu poate cauza rupturilor de col uterin. Pentru reţinerea tentativelor de scremere prematură, vă recomandăm să folosiți următoarea schemă pentru o respirație mai bună.

Cum să respiraţi

1. Inspiraţi profund şi complet .

2. Reţineți respirația, ca și în cazul în care înghițiţi aer, încordaţi muşchii abdominali (muşchii de pe şolduri, fese și faţă - complet relaxaţi). Treptat faceţi o presiune asupra părţii de jos. Foarte puternic încordaţi muşchii abdominali, ajutînd şi copilului dumneavoastră să se deplaseze mai uşor prin canalul de naştere.

3. Expiraţi adînc.

4. În continuare, atunci când simțiți că nu aveți suficient aer pentru respiraţie, expirați lent - dar, în orice caz, nu " brusc". În timpul expirației bruşte, presiunea abdominală  scade rapid și capul copilului se întoarce înapoi, ceea ce poate duce la leziuni ale creierului. După aceea, imediat, fără odihnă și relaxare, respirați o dată brusc şi scremeţi-vă.

Pe timpul încercărilor de a naşte, toate aceste etape, se repetă de trei ori.

După încercările de a naşte, faceţi o respirație completă și restabiliţi calmul. Astfel încât să puteți recâștiga rapid puterea pentru următoarele încercări.

Atenție! La momentul naşterii, moașa vă va cere să nu împingeți – mai bine ar fi să respiraţi ca un cîine.

Scremetele. Ce sunt acestea? Cum să reacţionaţi?

Ce e de făcut?

În timpul scremăturilor, cu fermitate ţineţi apăsat pieptul de bărbie, cuprindeţi cu mîinile genunchii, desfăceţi axila. Putere de încercare  a scremătului, trebuie să fie îndreptate către punctul maxim de durere. Creşterea durerilor după aceste  încercări spun ca faci totul bine iar copilul trece prin canalul de naştere.

Cât timp au loc aceste încercări?

La femeile care sunt la prima naştere, această perioadă durează aproximativ 2 ore,  la celelalte – o oră. Durata poate fi afectată de diverși factori. Deci, utilizarea uneia dintre metode - anestezia epidurală – ea, duce la prelungirea celei de a doua etape a forței de muncă, în medie, de până la 3 ore la femeile nulipare și până la 2 ore - multipare. Fătul mare, bazinul redus, hiperextensiunea anterioară  abdominală a peretelui ¬ poate crește, de asemenea, la faza activă a naşterii. Şi invers, la femeile cu mușchii abdominali bine dezvoltaţi, perioada expulzării se reduce.

Cum să evităm rupturile?

Protejarea perineului începe în urma penetrării capului, deci din acel moment, când între încercările zădarnice copilul nu s-aîntors. Moaşa , cu trei degete de la mîna dreaptă îi pune un obstacol în înaintarea rapidă a capului pe timpul scremerii, ceea ce duce la o dilatare  treptată a pielii de la perineu și previne rupturile. În caz normal capul fătului trece prin toate canalele de naştere, prin cel mai mic diametru  (capul fiind lipit de piept). Pentru a preveni rupturile, moașă cu ajutorul a două degete de la mâna stângă ţine capul copilului și urmăreşte trecerea corectă.

La început trece zona de la ceafă, apoi extinderea are loc la cap şi faţă. Din momentul în care capul fătului începe să se întoarcă pînă la apariţia totală a feţii, lăuzei i se interzice scremerea şi împingerea. Ar trebui să fie amintit că integritatea perineului depinde nu numai de acțiunile medicilor, dar, de asemenea, şi de comportamentul femeiii în timpul naşterii. Respiratia prin gură ca a  "câinelui", poate slăbi în mod semnificativ încercările. Apariţia capului în 96 % din cazuri, este cu faţa întoarsă; apoi faţa copilului se întoarce spre șoldul drept sau stâng al mamei. Concomitent cu rotația cefalică externă, are loc întoarcerea umeraşelor, apoi apare umărul stîng și din spate. Mai departe se naşte corpul iar picioarele copilului ies fără dificultate.