Nașterea, indiferent dacă este una vaginală (naturală) sau prin operație cezariană, necesită o perioadă de recuperare cu anumite reguli și așteptări. Primele șase săptămâni postpartum sunt considerate o perioadă de „recuperare după naștere”. Chiar dacă nu au fost probleme în timpul sarcinii și ai avut o naștere fără probleme, corpul este solicitat și stresat la extrem și are nevoie de o perioadă de refacere. Dr. Oana Dumitrescu te ajută să înțelegi ce ai de făcut și cum să te recuperezi mai repede și fără durere.
Fiecare femeie este unică. Astfel, fiecare se va recupera într-un ritm diferit, cu diverse simptome postpartum. Majoritatea neplăcerilor adunate în timpul sarcinii dispar într-o săptămână, în timp ce altele – sfârcuri dureroase, dureri de spate și uneori durerea perineală – pot continua săptămâni întregi. Există o serie de efecte ce pot persista ani buni, cum ar fi modificări ale sânilor sau un spate dureros, chiar dacă nu mai vorbim despre perioada de recuperare după naștere în sensul strict.
Recuperare după naștere naturală
Recuperarea poate dura între trei săptămâni, dacă nu au existat incizii locale, și șase săptămâni ori mai mult dacă ați avut o epiziotomie.
Te întrebi dacă vaginul tău va mai fi la fel după naștere? Nu exact – deși probabil va fi foarte aproape.
Recuperare după naștere prin cezariană
Dacă ai născut prin cezariană, perioada postpartum este ceva mai complicată. Primele 3-4 zile sunt petrecute în spital, sub atenta supraveghere a medicilor. Este de așteptat ca normalitatea să se instaleze după șase săptămâni.
Recuperare după naștere: la ce să te aștepți
Indiferent cum s-a produs nașterea, există mai multe urmări pe care femeile le notează ca fiind printre simptomele cu care s-au confruntat în perioada de recuperare:
- pierderea părului postpartum;
- sângerare vaginală după naștere. Sângerarea postpartum – adică lohiile – poate dura până la șase săptămâni. Este descrisă ca o perioadă foarte grea. Sângerarea este abundentă în primele trei până la zece zile, apoi va scădea – de la roșu la roz la maro la alb-gălbui. Daca observi cheaguri mari sau dacă sângerezi mai mult de un absorbant în fiecare oră, este bine să discuți cu medicul pentru a exclude hemoragia postpartum. În acest timp, tampoanele interne sunt interzise, așa că vei folosi absorbante clasice.
Sfaturi pentru o recuperare rapidă:
- Ajută la vindecarea perineului. Încearcă să pui comprese reci după intervenție, eventual din două în două ore. Atunci când mergi la toaletă, igienizează corespunzător zona, cu apă, pentru a nu exista urină. Ridică-te în picioare cât de des poți, fără să exagerezi și nu supune intervenția niciunui stres, cum ar fi o presiune exagerată (chiar și ridicarea copilului).
- Îngrijește corespunzător plaga rezultată în urma operației prin cezariană. Curăță ușor incizia potrivit indicațiilor medicului tău. Usucă cu un prosop curat și respectă cu strictețe indicațiile specialistului. Evită să ridici greutăți și nu face sport decât după ce ai primit aprobarea medicului.
- Odihnește-te! Primele mișcări postpartum pot dura ceva timp, dar nu forța lucrurile. Mănâncă alimente bogate în fibre (cereale integrale, fructe, legume) și mergi la plimbări. Evită încordarea, mai ales dacă ai născut prin cezariană.
- Fă exerciții Kegel. Nu există nicio modalitate mai bună de a vă ajuta vaginul să se recupereze, de a îmbunătăți viața sexuală și de a reduce incontinența urinară postpartum, indiferent de modul în care ai născut. Începeți, așadar, cu exercițiile Kegel postpartum imediat ce se poate.
- Ai grijă de sânii tăi. Pentru sânii dureroși, încearcă să folosești o compresă caldă sau pachete de gheață și masaj blând. De asemenea, asigură-te că porți un sutien confortabil de alăptare. Dacă alăptezi, lasă sânii relaxați după fiecare sesiune de alăptare și aplică o cremă de lanolină pentru a preveni sau trata ragadele.
- Mergi la medic. Controlul este esențial, deoarece ajută să vă asigurați că totul se vindecă așa cum trebuie. Anunță medicul dacă ai simptome care te preocupă, cum ar fi febra, durerea sau sensibilitatea în jurul unei incizii.
Ce trebuie să știți despre depresia postpartum:
Nu există niciun dubiu că a avea un copil este o experiență care ne schimbă viața. Aproape fiecare mamă se confruntă cu o stare emoțională dificil de manageriat din cauza unui roller coaster de hormoni, a lipsei de somn și a luptei de a se adapta la tot ce e nou. Dacă ai simptome ale depresiei postpartum – inclusiv lipsă de speranță, tristețe, izolare, iritabilitate, acel sentiment al lipsei de valoare sau anxietate – pentru mai mult de două săptămâni postpartum, discută cu medicul tău.
Depresia postpartum nu este vina ta și afectează până la aproximativ una din patru mame.
Singura modalitate de a te simți mai bine, astfel încât să poți avea grijă de tine și de copilul tău este să vorbești cu un profesionist care te poate ajuta.