Natura i-a oferit femeii, cu sute de mii de ani în urmă, o metodă de naștere a copiilor, însă umanitatea continuă să caute cea mai bună procedură, care să fie optimă pentru mamă și micuț. Vom povesti în continuare despre particularitățile nașterii lotus, dar și despre pericolele pe care le prezintă aceasta pentru nou-născut.
De ce nașterea este numită lotus?
Această denumire originală desemnează procesul prin care copilul este adus pe lume pe cale vaginală, asemenea unei nașteri naturale obișnuite, dar în care cordonul ombilical nu este tăiat imediat, ci lăsat să cadă în mod natural. Da, ați înțeles bine: dacă în timpul nașterii obișnuite medicul așteaptă până cordonul încetează să mai pulseze și îl taie, în timpul nașterii lotus, medicul așteaptă „nașterea” placentei (partea finală a nașterii) și o pune alături de micuț. O perioadă oarecare placenta și copilul se vor afla alături – într-o legătură strânsă și directă.
Care este scopul?
Esența nașterii lotus a fost explicată cel mai bine de către celebrul obstetrician francez F. Leboyer în cartea sa „Naștere fără violență”: „Tăierea timpurie a cordonului ombilical în maternitate duce la arsuri ale plămânilor micuțului, lipsirea acestuia de 50-100 ml de sânge (celule T stem), precum și îi cauzează un stres profund din cauza unei astfel de interferențe bruște.
Nu vom atinge, prin urmare, cordonul care pulsează, pentru ca trecerea micuțului la respirație cu ajutorul plămânilor să fie lentă și treptată, iar nașterea – o trezire dintr-un somn plăcut. Natura a avut grijă ca în timpul acestei încercări grele – nașterea – micuțul să primească oxigen din două surse: prin placenta mamei și inspirând periodic, producându-se astfel trecerea la respirația pulmonară. În așa mod el este protejat de asfixie.”
Cum a apărut nașterea lotus?
Potrivit unei versiuni, procesul de păstrare a placentei și cordonului era asemănat, pe Bali, cu o floare de lotus – rădăcină, tulpină și floare. După altă versiune, această denumire se explică prin tradiția de a înveli placenta în frunze de lotus.
Cum se desfășoară nașterea lotus?
Unica diferență față de nașterea naturală este că, după venirea pe lume a copilului, cordonul ombilical nu este tăiat – el rămâne alături de copil pentru câteva zile, până se usucă.
Iată cum a explicat esența nașterii lotus Robin Lim, moașă și fondatoarea clinicii „Lumea sănătoasă” pe insula Bali: „Trebuie să reținem că, lăsând împreună aceste trei elemente: copilul, mama și placenta, noi protejăm nașterea. Prin intermediul sângelui suplimentar din placentă, copilul primește fierul, oxigenul și celulele stem atât de necesare unei dezvoltări corecte. Aceasta duce la îmbunătățirea sănătății și a intelectului lui, care reprezintă containere pentru conștiință.”
Cum să îngrijim corect placenta?
Pentru perioada aflării alături de micuț, placenta este plasată într-un vas separat, clătită periodic și prelucrată cu sare și ierburi speciale.
Unde este practicată nașterea lotus?
După cum am menționat deja, un fel de centru pentru nașterea lotus a devenit insula Bali. Aici este foarte dezvoltată medicina modernă, însă majoritatea locuitoarelor insulei optează pentru acest tip de naștere. Pe Bali funcționează centre speciale, care ajută la nașterea „copiilor lotus”. Una dintre cele mai cunoscute clinici specializate în nașteri lotus este Bumi Sehat, unde vin să nască femei din diverse colțuri ale lumii.
Nașterea lotus nu este periculoasă pentru copil?
Metoda nașterii lotus are o serie de avantaje și dezavantaje.
Avantaje:
- contribuie la trecerea lentă și treptată a copilului dintr-un mediu în altul;
- prin intermediul sângelui pe care îl conține, placenta asigură copilul organismului cu microelemente valoroase;
- metoda minimizează riscul dezvoltării anemiei la copil;
- mamele nu au probleme cu îngrijirea rănii ombilicale (copilul nu are o astfel de rană).
Dezavantajele nașterii lotus:
- riscul dezvoltării icterului nou-născutului;
- disconfortul cauzat de necesitatea mutării și manipulării placentei;
- riscul trecerii din placentă în organismul copilului a unor substanțe nocive acumulate în timpul sarcinii.