Orice mamă care a născut natural, știe: poziția de naștere presupune să fii întinsă pe spate. Însă nu a fost mereu un standard, ci este mai degrabă o invenție a timpurilor recente.
În realitate, pentru cele mai multe femei, nașterea ar putea fi o experiență mult mai ușoară și mai plăcută, dacă nu ar fi forțate să aducă pe lume copiii stând pe spate, așezate în pat.
Nașterea stând pe spate accentuează chiar durerile din timpul travaliului și îl pot prelungi în mod inutil.
Mersul, așezatul pe vine sau statul în palme și genunchi în timpul travaliului sunt mult mai comode și pot ameliora din intensitatea durerilor resimțite în timpul contracțiilor.
Regele Soare (Ludovic al XIV-lea) ar fi contribuit la această metodă
Este cunoscut faptul că Ludovic al XIV-lea dezvoltase o fascinație perversă din a-și privi soția și amantele în timp ce dădeau naștere copiilor lui.
În total, regele a avut 22 de copii și se zvonește că devenea frustrat dacă nu putea vedea clar procesul venirii pe lume a copiilor săi.
Din acest motiv, nașterea pe spate a devenit o regulă. Se crede totodată că din pricina influenței regelui, în Franța, nașterea stând întinsă pe spate a căpătat popularitate și a devenit o modă.
Nașterea întinsă pe spate – mai convenabilă pentru medici
Indiferent dacă regele Franței a avut sau nu o influență asupra acestei poziții deloc practice și incomode de a da naștere, cert este că e folosită în mod extins și în prezent.
Din motive ce țin de comoditate și de siguranța bebelușului, majoritatea medicilor nu vor permite mamei să se plimbe în timpul travaliului și puțini sunt cei care ar accepta ca mama să dea naștere în altă poziție decât cea devenită tradițională, întinsă pe spate.
Sursa: baby.unica.ro