mamaplus

Majoritatea bebelușilor preferă să se nască noaptea. Care este ora lor favorită

-
//
26.12.2019

Nimeni nu poate prezice ziua și ora când se naște un bebeluș. Este puțin probabil acest lucru. Chiar dacă îți dorești ca micuțul tău să vină pe lume la o anumită dată sau oră, copilul este cel care alege când se naște.

Un studiu  a constatat că majoritatea bebelușilor vin pe lume noaptea și că ora de vârf a nașterii este la 4 dimineața.

Rezultatele studiului și posibilele motive pentru care se întâmplă acest lucru:

Studiul a analizat înregistrările a peste 4500 de nașteri care au avut loc la o maternitate din Madrid între 1887 și 1892. Deși sunt foarte vechi, aceste date au o importanță deosebită, deoarece provin dintr-o perioadă în care operațiile de cezariană se efectuau în număr mic.

Această cercetare a constatat că micuții preferă să se nască noaptea și se crede că acest lucru se datorează atât motivelor evolutive, cât și celor biologice.

Ora de vârf a nașterilor, ora 4:00

Acest nou studiu publicat în revista Plos One, a revizuit înregistrările a peste cinci milioane de nașteri din Anglia, între 2005 și 2014.

Au fost stabilite diferite modele de regresie și statistici pentru a stabili modul în care timpul de naștere variază în funcție de tipul de naștere și de vârsta gestațională, printre alți factori.

Ei au descoperit că ora și ziua nașterii au variat considerabil. În cazul nașterilor declanșate în mod spontan s-au produs, mai ales, între miezul nopții și șase dimineața, având un vârf la ora 4 dimineața, precum și o probabilitate mai mare de a apărea în cursul săptămânii și nu atât de mult în weekend sau de sărbători.

Pe de altă parte, majoritatea operațiilor de cezariană au avut loc dimineața, în zilele lucrătoare, în timp ce nașterile induse au avut loc în mod regulat aproape de miezul nopții, între joi și sâmbătă, precum și înainte de sărbători.

Rezultatul cezarienelor nu surprinde pe nimeni, deoarece sunt puține programate în weekend.

Dar ce se întâmplă cu nașterile naturale, care se declanșează spontan? Faptul că bebelușii au preferat să se nască noaptea se poate datora unor motive evolutive și biologice.

Pe partea evoluției, poate fi o chestiune de siguranță și de supraviețuire, așa cum strămoșii noștri se întâlneau la căderea nopții, după o zi petrecută la vânătoare, astfel încât femeia însărcinată era înconjurată de oameni care o puteau proteja.

Un alt factor care ar putea influența nașterile în timpul nopții se datorează influenței luminii sau absenței acesteia. Ca și corpul, nașterea este guvernată de ritmul circadian. În plus, melatonina, un hormon care apare în absența luminii, ajută la „trezirea” altor hormoni responsabili de declanșarea nașterii.

Toate aceste motive ar putea explica de ce majoritatea copiilor aleg să se nască noaptea.