Valoarea exercițiilor de respirație în timpul travaliului este deja bine cunoscută de multe femei ca fiind o metodă foarte bună de relaxare. Tehnicile de respirație pot ajuta gravida să facă față mai bine durerilor în timpul travaliului.

Cursurile pentru gravide au rolul de a învăța viitoarelor mămici tehnicile de respirație pe care să le folosească pentru a-și doza efortul respirației și a se relaxa. Cele mai importante tehnici se învață la cursurile Lamaze, dar puteți învăța și acasă câteva tehnici de respirație care să vă fie utile în timpul travaliului.

Care sunt tehnicile de respirație cele mai utilizate în timpul travaliului?

Închideți ochii și concentrați-vă asupra respirației, veți observa că expirația este mai lungă decât inspirația, tot ce trebuie să faceți este ca să mențineți respirația ritmică. Când contracțiile sunt mai puternice, respirația are tendința să devină mai superficială.

Respirația adâncă: se inspiră ușor pe nas în timp ce numărăm până la patru, apoi se expiră ușor pe gură tot în patru timpi. Acest tip de respirație se repetă pe toată perioada contracțiilor și se încheie cu o respirație adâncă în care simți că îți golești de tot plămânii. Această metodă se poate folosi pe toată durata travaliului.

Respirația sacadată: începeți cu o respirație ușoară apoi inspirați pe nas timp de două secunde, expirați pe gură timp de două secunde, apoi repetați. Puteți repeta acest tip de respirație pe durata fiecărei contracții; la sfârșit, încheiați cu o respirație normală. Puteți folosi această tehnică de respirație oricând în timpul travaliului.

Oftatul oricum este ceva natural în timpul travaliului, din cauza durerii și stresului. De ce să nu profitați de acest tip de respirație ca să diminuați durerile? Pe măsură ce contracțiile devin din ce în ce mai intense, inspirați normal pe nas, apoi expirați puternic pe gură, exact așa cum faceți când oftați.

Vocalize

Nu este vorba de cântat, dar vorbitul în timpul travaliului poate fi o metodă eficientă. Nu prea aveți cum să exersați această tehnică înainte, pentru că strigătele sunt spontane. Poți să gemi, să mormăi, să te vaiți, să repeți un cuvânt sau o frază. Cuvintele sau sunetele înalte trebuie evitate, pentru că acestea cresc tensiunea în corp, fapt ce are efect și asupra bebelușului. Scopul este să vă relaxați, de aceea poate fi eficientă această tehnică de respirație.

O altă tehnică de respirație este cea utilizată în faza a doua a travaliului odată cu dilatarea completă a colului uterin când veți împinge copilul în afara canalului de naștere, care este etapa cea mai solicitantă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Impulsul de a împinge de două sau trei ori într-o contracție se numește reflexul Ferguson, care se declanșează când capul copilului a coborât suficient pentru a stimula receptorii de la nivelul colului și vaginului. În aceste momente, ritmul respirației joacă un rol foarte important. La începutul contracției inspirați adânc, apoi expirați lent folosind mușchii abdominali. Când dorința de a împinge a devenit imperioasă, țineți respirația timp de cinci-șapte secunde în timp ce împingeți. După ce se împinge o dată, se expiră adânc menținându-se contracția mușchilor abdominali. În continuare, se inspiră și se expiră profund o dată, după care reluați același tip de respirație. Se vor folosi pauzele între momentele senzației de împingere, pentru a respira adânc, în scopul oxigenării sângelui, pentru a oferi suficient oxigen copilului. Efortul de împingere trebuie aplicat numai în momentul contracției și nu în afara ei. Între contracții, trebuie să vă relaxați și să evitați orice efort din partea mușchilor abdominali.

Respirați cu ajutorul partenerului

Sprijinul acordat de partenerul tău te poate ajuta să menții ritmul constant al respirației când acesta respiră odată cu tine. Trebuie să menții contactul vizual cu el, te poate ține de mâini sau poate sprijini ușor mâinile pe umerii tăi, astfel poți observa mai ușor ritmul în care el respiră. Acest tip de respirație împreună se va dovedi un ajutor real în timpul travaliului, când simți că te-ai epuizat și nu mai poți continua.

Beneficiile tehnicilor de respirație:

Principalul motiv pentru care gravidele sunt învățate la cursuri să utilizeze tehnicile de respirație este relaxarea. Indiferent ce metodă de respirație folosiți, vă distrage atenția de la durere și vă ajută să scăpați de tensiunile și stresul travaliului. În plus, respirația ritmică va asigura un flux constant de oxigen de care mama și bebelușul au nevoie. Folosirea tehnicilor de relaxare, de respirație, reduce riscul nașterii prin cezariană. În timpul travaliului scopul este să-ți conservi cât mai mult energia, pentru ca bebelușul să aibă parte de cât mai mult oxigen ca să facă față nașterii.

Ca să evitați surprizele neplăcute legate de panică și stresul în timpul orelor lungi de travaliu, este indicat să repetați aceste tehnici de respirație cu mult înainte să ajungeți în sala de naștere…