mamaplus

Incredibil! O femeie a dus la bun sfârșit o sarcină extrauterină. În ce stare se află acum copilul

-
//
04.06.2020

Diagnosticul de sarcină extrauterină, sau sarcină ectopică este întotdeauna fără știri bune despre făt. Medicii recomandă imediat întreruperea sarcinii. Dar când Paulei Cawte, din Marea Britanie i s-a spus că are sarcină extrauterină si că bebelușul ei se dezvoltă în afara uterului, medicii i-au oferit două opțiuni sfâșietoare: să întrerupă sarcina sau să riște propria viață pentru un copil care avea șanse mari să rămână cu un handicap grav pe viață. Șansele ca mama și copilul să supraviețuiască au fost de trei milioane la unu.

Cu toate acestea, Paula în vârstă de 38 de ani și logodnicul ei Paul Lounds, 43 de ani, au refuzat să renunțe la copilul lor nenăscut și au fost recompensați când acesta s-a născut la 30 de săptămâni, cântărind 1389 grame.

„Încercam de mai bine de un an să avem un copil și nu puteam să opresc sarcina din evoluție când știam că este sănătoasă. Știam că este periculos. Doctorii au spus că pot sângera până la moarte... Dar Paul și cu mine am convenit că, atât timp cât nu am fost în pericol imediat, continuăm sarcina pentru a oferi copilului nostru o șansă. Acum nu ne vine să credem că avem o fetiță atât de frumoasă, sănătoasă și fericită - este un miracol.”, spune mama.

mamaplus

Povestea luptei micuței Eva pentru supraviețuire este remarcabilă

Paula Cawte si Paul Lounds, au aflat că vor avea un copil în luna ianuarie. Totul a apărut normal până la ecografia de 20 de săptămâni din mai, când medicii au descoperit că sarcina este extrauterină - ectopică.

Medicii au sugerat oprirea sarcinii din evoluție.

„Amândoi am izbucnit în lacrimi”, a spus Paul. „Ne doream niște șanse dar, deoarece cazul era atât de rar, medicii nu le aveau. Paula a fost ținută în spital după ecografie. A fost o perioadă incredibil de neliniștită și uneori a avut dureri intense.”

Inițial, chirurgii au vrut ca nașterea să aibă loc la 28 de săptămâni, dar au prelungit-o la 32 de săptămâni, astfel încât plămânii bebelușului să se poată dezvolta mai bine. Dar când medicii au descoperit că nu există suficient sânge în stoc - aveau nevoie de 2.8 litri pregatiți pentru orice eventualitate pentru Paula - ea a fost transferată la Spitalul John Radcliffe din Oxford. Chirurgii de acolo au decis ca nașterea să aibă loc la 30 de săptămâni.

A intrat în operație la ora 11.45 dimineața, pe 19 iulie. Eva s-a născut 45 de minute mai târziu

„Asistenta mi-a spus că am o fiică și am izbucnit în lacrimi”, a spus Paul. „Am mers să o văd, era într-un incubator și părea foarte minusculă, dar era stabilă.” Medicii au spus că a supraviețuit, deoarece membrana abdomenului Paulei a creat un sac care conținea lichid amniotic pentru a ajuta plămânii să se dezvolte și placenta a funcționat.

mamaplus

Dar, în timp ce Eva era în incubator, Paula lupta pentru viața ei.

„Paula aproape că a sângerat până la moarte”, a adăugat Paul Lounds. „Avea nevoie de 3.7 litri de sânge. M-am așezat lângă ea și i-am spus că avem o fiică minunată. Ea mi-a strâns mâna - nu a putut vorbi pentru că avea tuburi pe gât. A fost un moment foarte emoționant.”

Eva a fost eliberată din spital după trei luni și se dezvoltă normal. "Este frumoasă, cel mai uimitor copil și se dezvoltă normal", a spus Paula. „Nu există nimic la ea care să spună că a fost atât de prematură. Zâmbește mult și este foarte fericită.”

„În ceea ce privește operația, aceasta este la fel de riscantă pe cât sună. Una din 60 de sarcini este ectopică, dar numai 1% dintre acestea este abdominală. Mai puțin de 10% dintre acestea sunt avansate ca și la Paula.”, a declarat Dr. Lawrence Impey, consultant obstetrician de la Spitalul John Radcliffe.

Complicațiile unei sarcini ectopice

În sarcinile normale, un ovul fecundat se implantează în mucoasa pântecelui unde crește și se dezvoltă. Însă, într-o sarcină ectopică, ovulul se implantează în tubul uterin. În cazuri mai rare, se implantează în cavitatea abdominală sau în ovar.

Aproximativ 1 din 60 până la 1 din 80 de sarcini sunt ectopice - iar în marea majoritate, copilul nu poate fi salvat. Adesea, o femeie își va da seama că sarcina este ectopică la prima ecografie, ce are loc între șase și zece săptămâni.

De obicei, sarcina este imediat oprită din evoluție din cauza riscurilor pentru mamă. Dacă sarcina este lăsată să continue, fătul în creștere poate rupe tubul uterin sau alte organe care pot provoca sângerări interne severe.

Se poate salva o sarcină extrauterină (ectopică)?

O sarcină ectopică, extrauterină sau tubară cum ii mai spun medicii, este o sarcină în care ovulul fertilizat se implantează altundeva decât în uter, cel mai adesea în tuburile uterine. Aproape ca o regulă, o dată ce o sarcină ectopică este diagnosticată, se recomandă încetarea sarcinii.