Multe persoane cred, în mod eronat, că operația de cezariană este modalitatea ușoară de a aduce un copil pe lume. Ca și cum ar fi o alternativă pentru a scapă de nașterea naturală. Pentru nașterea naturală și cezariană sunt multe argumente pro și contra. Nu există nașteri mai ușoare sau mai dificile. Dar, fără îndoială, cezariana nu este calea ușoară de a naște.
Toate mamele ajung la spital în ziua "zero", dorindu-și cu țoață puterea ca totul să decurgă bine. Este adevărat că o viitoare mămică trebuie să fie pregătită și din punct de vedere mental, în cazul în care lucrurile nu ies așa cum se așteaptă.
Deși există multe mituri legate de naștere, există și un mare adevăr: felul în care naști nu te face o mamă mai bună sau mai rea. A fi mamă depășește acest rol pur biologic. Maternitatea are de a face cu dragostea, protecția și grija pentru acele comori pe care viață le oferă femeilor.
Ce implică o cezariană și nu știi
De câte ori ai auzit că, de fapt, nu ai născut pentru că ai făcut cezariană? De câte ori a fost judecată o mamă pentru că, pur și simplu, a urmat sfatul medicului și a optat pentru cezariană, această "cale simplă"? Nimic nu generează mai multă durere și neputință decât aceste afirmații.
De multe ori este singura alternativă pentru ca micuțul să se nască sănătos și în siguranță. Dar sunt și femei care nu rezistă la travaliu. Există cazuri în care acesta poate dura ore și chiar zile până se naște copilul. În fiecare moment crește riscul și tensiunea și nu pare să existe altă cale.
În aceste cazuri specialiștii percep semne de suferință, pe lângă simptomele clinice, care indică nevoia strictă de a apela la operația de cezariană. Și nu, cu siguranțaă nu este o "cale mai scurtă".
În plus, schimbarea deciziei medicilor implică un șoc insuportabil pentru mame. Norii apar în peisaj, nu permit să vezi orizontul și tulbură momentul magic în care bebelușul apare pe lume. Anunțul medicului încalcă toate schemele și este înfricoșător când te gândești că se poate întâmpla ceva rău.
De multe ori nu există altă opțiune sau alternativă viabilă. Și atunci lași deoparte mândria de a fi acea mamă puternică și curajoasă care naște natural, pentru că nu vrei să mori. Acolo, în acele momente, dorința cea mai mare este de a salva viața copilului.
Aceasta înseamnă că de multe ori acest tip de alegere, privind intervențiile și metodele, nu depinde de femei. Viitoarea mamă și medicii ajung să piardă controlul asupra nașterii și atunci se gândesc doar la sănătatea femeii și a copilului.
Cezariana, la fel de complexă ca nașterea naturală
Operația de cezariană nu înseamnă doar un risc mai mare, pentru că pot apărea diferite situații cu care te confrunți, dar și recuperarea este mai complicată și mai lentă. Și nu numai asta. Vei avea mereu o cicatrice care îți va aminti de momentul cel mai tensionat din viața ta. O schimbare a planurilor care te-a ținut în suspans.
De aceea, multe mame care au trecut prin această experiență și au fost insultate pentru asta, susțin că nu este deloc plăcut. Și întoarcerea acasă poate fi mai grea. Operația de cezariană implică mușchii centrali ai abdomenului, care afectează în mod considerabil activitatea zilnică.
Mușchii sunt rupți și durează mult timp să se recupereze în mod natural. Tusea, strănutul și alăptatul copilul sunt o adevărată tortură. Apoi, sentimentul de invaliditate invadează mamele în acele momente.
Când asistenta îți spune să te ridici, durerea corpului tăiat și cusut este foarte mare. Ironia vieții este că femeile care recurg la cezariană nu trebuie denigrate pentru că aleg acea "cale ușoară", care te fac să suferi. Aceste mame merită la fel de mult respect ca și cele care au posibilitatea de a naște pe cale naturală.