mamaplus

Experiența unei mame: ”Credeam că nașterile naturale sunt dureroase, dar nu mă așteptam la așa chin”

-
//
15.10.2019

Sofia este mămica unei fetițe de 8 luni, iar recent și-a dezvăluit experiența dureroasă prin care a trecut la naștere și anume ruptura de perineu de gradul 4. Acest tip de ruptură reprezintă cea mai severă formă de ruptură vaginală: sfâșierea, ruperea în bucăți a perineului – țesutul care susține organele pelvine.

Femeia își aduce aminte doar de agitația asistentelor din jurul ei, încercând să o coase. „Am ruptura mare?”, a fost întrebarea ei. „Da, ai avut o ruptură de gradul 4”, a răspuns asistenta.

Din fericire, durerea a fost resimțită la minim, grație epiduralei. Recuperarea a fost, însă, ceva mai severă.

„Am presupus că nașterile naturale sunt dureroase, însă nu mă așteptam la chinul ce a urmat. Îmi era greu să mă ridic din pat, să mă duc la baie, însă trebuia să o fac. Familia a fost alături de mine, altfel nu m-aș fi descurcat.

În următoarele săptămâni acasă, sângeram în continuare. Trebuia să îmi schimb lenjeria o dată la câteva ore. Simțeam o durere puternică în zona intestinelor și nu puteam să îmi alăptez fetița decât dacă stăteam așezată.”

Timp de 3 luni după naștere, Sofia a fost nevoită să folosească o pernă specială, pe care să se așeze, confecționată inițial pentru persoanele cu fracturi de coccis. Mai mult, din cauza că a fost cusută prea strâmt, zona rectală a devenit mult prea îngustă, iar acest lucru a cauzat mai multe fisuri dureroase.

Viață sexuală, un chin după naștere...

Sofia a mărturisit că nu a reușit să își reia viață sexuală cu soțul ei, nici măcar după 6 luni de la naștere. Pe lângă disconfortul fizic, a rămas și cu trauma psihică, care o face să fie reținută.

„Obstetricianul meu mi-a spus că trebuie să încerc să fac abstracție de durere și să mă reobișnuiesc. Mai ales că e o durere pe care o voi avea pentru tot restul vieții”, a mai spus tânăra mămică, șocată în același timp de sfatul primit.

În prezent, tânăra mămică s-a recuperat ceva mai bine, însă urmează mai multe tratamente și terapii. Săptămânal se întâlnește cu un fizioterapeut, proctolog, și merge și la acupunctură. Deși nu are mereu timp să le facă pe toate, se străduiește, sperând să revină la un stil de viață normal.

Ruptura de perineu la naștere este una rară și destul de înfricoșătoare. Însă, este important ca orice femeie însărcinată să cunoască riscurile și ce implică fiecare.

Iată tipurile de rupturi care pot avea loc la naștere:

Ruptura de gradul 1: este o ruptură superficială și implică ruperea pielii din jurul vaginului și intrarea în perineu. În general, se vindecă singură și nu are nevoie să fie cusută.

Ruptura de gradul 2: implică o ruptură de gradul 1, însă afectează și mușchii din zona perineului.

Ruptura de gradul 3: o astfel de ruptură se extinde și mai mult, spre zona sfincterului anal, mușchiul care controlează mișcările anusului.

Ruptura de gradul 4: cel mai sever tip de ruptură și care sfâșie inclusiv zona sfincterului anal, dar și mucoasa rectală. În general, ele sunt rare, și afectează aproximativ 3% din femeile care nasc natural.