mamaplus

Dr. Diana Al Faraj: ”Femeia care naște prin cezariană nu este mai puțin femeie decât cea care naște natural”

0
//
02.08.2021

După toate provocările și emoțiile pe care le-ai trăit în perioada celor nouă luni de sarcină, s-ar putea să-ți dai seama pe ultima sută de metri că te confrunți cu o nouă dilemă – nașterea. Mai ales dacă ești la prima experiență, s-ar putea să îți faci griji cu privire la momentul în care va veni pe lume bebelușul din burtică. Acest proces presupune travaliul dureros și nașterea propriu-zisă. Unele mămici, în dorința de a ”scăpa” de durerile nașterii naturale, presupun că operația de cezariană ar fi colacul de salvare. Medicii însă le avertizează că au o concepție greșită, iar decizia finală o va lua doar medicul obstetrician care va asista la naștere.

Pe de altă parte, în societate există o preconcepție greșită precum că mamele care nasc prin cezariană nu ar cunoaște ce înseamnă durerile nașterii naturale și sunt ”mai puțin mame”. Aceste discuții aprinse din grupurile de mămici de pe rețelele sociale par a fi interminabile. Medicii au însă câteva argumente care ar putea calma un pic spiritele.

”Fără discuții, nașterea naturală este mai sigură, dar asta este procentual. La o anumită femeie ar putea fi mai sigură nașterea prin cezariană și atunci medicul va decide asta. Pot fi situații cu totul și cu totul deosebite. Femeia care a născut prin cezariană cu nimic nu este mai puțin mamă decât femeia care a născut natural. E aceeași mamă, e aceeași femeie, și-a îndeplinit datoria, și-a îndeplinit atribuțiile, este super-om, super-femeie și nu trebuie să aibă niciun simț de vină.

Tot felul de gânduri că ”Nu am născut natural, sunt mai puțin mamă...” astea sunt aberații. Când riscurile estimate sunt mici, atunci cu siguranță poate fi vorba despre o naștere naturală, dar când riscurile estimate sunt mari și medicul zic că preferă cezariana, cred că ar trebui să luăm în considerare asta.”, a declarat medicul ginecolog-obstetrician Diana Al Faraj în cadrul unui interviu cu Dorin Galben.

Până la urmă, dacă vorbim despre nașterea naturală, ar trebui să menționăm în primul rând durerile pe care le simte femeia în timpul travaliului, având ulterior o perioadă de recuperare mai ușoară.

Operația de cezariană presupune, însă, dureri accentuate post-partum, recuperarea fiind mult mai dificilă. Drept urmare, în unele cazuri, proaspăta mămică nu are puteri să-și alăpteze sau să-și îngrijească micuțul.