Legatul burţii după naştere este o practică veche, întâlnită în mai multe culturi, în special în Japonia, în Orientul Mijlociu şi în America de Sud. Scopul acesteia este, în principal, să ajute organismul să se refacă după naştere şi să susţină muşchii şi organele interne din zona abdominală, pentru a-şi reveni la forma de dinaintea sarcinii.

mamaplus

În ţările vestice, purtarea burtierei după naştere, cu scopul de a reveni cât mai repede la silueta de dinainte de sarcină, a fost promovată de vedete precum Jessica Alba, Kourtney Kardashian, Minnie Driver, Angelina Jolie sau Gwen Stefani.

Pe piaţă există mai multe feluri de centuri abdominale postnatale, de la diverşi producători. Mai subţiri sau mai groase, mai sintetice sau din bumbac 100%, ajustabile ca mărime sau fixe.

În ciuda diferenţelor dintre ele, toate promit să facă acelaşi lucru. Să te readucă la forma de dinainte de sarcină şi să aplatizeze burtica de după naştere într-un timp foarte scurt. Cu alte cuvinte, burtierele ar ajuta la reducerea circumferinței taliei, la refacerea tonusului muscular abdominal şi ar accelera arderile de grăsime. Şi asta în doar una sau două luni, susţin producătorii, cu condiţia să fie purtate 10-18 ore pe zi, sau chiar 24 din 24 ore, dacă este posibil.

Experienţe pozitive

Multe mame povestesc că au avut rezultate uimitoare purtând o astfel de centură după naştere. Că au reuşit să scape de burtica ce atârna, fără să apeleze la exerciţii sau să-şi restricţioneze dieta. Că în 3-4 săptămâni în care au purtat aproape non-stop centura au revenit la abdomenul plat de dinainte de sarcină.

În plus, spun ele, burtierele au avantajul că oferă suport coloanei vertebrale, astfel încât mama are o postură mult îmbunătăţită şi scapă de durerile de spate. Mai ales în caz de cezariană, purtarea unei burtiere îi oferă mamei mult mai multă libertate de mişcare, având în vedere că, după o astfel de operaţie, este dureros şi să strănuţi sau să râzi, asta ca să nu mai vorbim despre plimbatul bebeluşului în braţe.

Păreri contra

Iar dacă tot vorbim de muşchi şi de diastaza abdominală, să ştii că nu toată lumea e încântată de centurile abdominale postnatale. De exemplu, mulţi fizioterapeuţi atrag atenţia că, atunci când mama poartă burtieră, muşchii abdominali sunt lăsaţi de fapt să “lenevească”, pentru că centura preia o bună parte din susţinerea oferită în mod normal de muşchi. Acest lucru face ca, pe termen lung, legarea burţii să aducă mai multe dezavantaje decât avantaje. O altă problemă care poată să apară atunci când burtiera este prea strâns legată este incontinenţa urinară, din cauza presiunii asupra planşeului pelvian.

Alte argumente contra burtierelor (invocate de mămici, de data aceasta) sunt faptul că multe sunt incomode, chiar imposibil de purtat peste 10 ore pe zi.

Alternative

Dacă ideea purtării unei burtiere peste 10 ore pe zi, timp de multe săptămâni, te sperie, dar nu te încântă nici faptul că vei rămîne cu burtică după naştere, să ştii că lucrurile au şi o altă rezolvare. Mai naturală. Este vorba despre alăptare, respectiv despre contracţiile uterine provocate de suptul copilului. Acestea sunt, de cele mai multe ori, suficiente pentru ca uterul să revină la dimensiunea anterioară sarcinii iar abdomenul tău să arate ca la început. De asemenea, şi contactul piele-pe-piele cu nou-născutul ajută, deoarece astfel se eliberează oxitocina care produce contracţiile uterine.

Sursa