mamaplus

Ce rol au controalele de după naștere și când se fac? Sfatul medicului ginecolog

-
//
06.05.2022

Controalele de după naștere presupun supravegherea recuperării mamei după naștere. Aceste controale postpartum sunt importante deoarece proaspetele mămici pot dezvolta complicații care le pot pune sănătatea în pericol.

În cazul în care au fost prezente complicații în timpul sarcinii sau al nașterii, îngrijirile postpartum pot fi compuse din mai multe consulturi. Spre exemplu, o pacientă care a suferit o hemoragie la naștere sau o tromboză venoasă profundă, va trebui să fie ținută sub supraveghere mai minuțioasă, decât o pacientă care a avut o naștere fără niciun fel de complicație.

Când are loc primul control postnatal?

Primul control după naștere are loc în primele șapte zile și este de regulă indicat doar pentru nașterile cezariene pentru a scoate firele de la operație. Deși multe centre folosesc fire resorbabile care nu mai trebuie să fie îndepărtate, s-a constatat faptul că cicatricea este mult mai discretă atunci când folosim fire nerezorbabile, care se scot între zilele 4-7. De regulă pacientele care au născut natural nu au nevoie de control în această perioadă.

Al doilea control postpartum

A doua întâlnire este controlul standard postpartum, cel de la 6 săptămâni, care are loc după încetarea scurgerii lohiilor. Este un control important și include o ecografie pentru a verifica refacerea uterului și vindecarea cicatricii dacă a fost o naștere cezariană. Se discută cu pacienta despre statusul lactației, despre starea generală, despre starea psihoemoțională care de multe ori are de suferit în această perioadă și nu în ultimul rând se discută despre metodele de contracepție ce vor fi folosite din acel moment.

Trebuie reținut faptul că după primele 6 săptămâni de la naștere există posibilitatea de a se obține o sarcină chiar la pacientele care alăptează exclusiv la sân, de aceea trebuie discutată și trebuie adoptată o măsură validă de contracepție. Dintre acestea, cel mai des folosite sunt metodele de barieră - anume prezervativul - poate fi folosit steriletul sau anumite pastile contraceptive. Medicul va discuta pe larg fiecare metodă contraceptivă și se va alege acea metodă care răspunde cerințelor și preferințelor pacientei.

Când are loc al treilea control postnatal?

Următorul control are loc de obicei după reluarea menstruațiilor, lucru care se întâmplă de regulă după diversificarea alimentației nou-născutului. Acesta reprezintă un control absolut de rutină, în cadrul căruia se face examenul Papanicolau și se verifică ecografic refacerea uterului la pacientele care au născut prin operație cezariană.

Toate aceste controale de după naștere sunt importante, deoarece organismul pacientei suferă o perioadă de modificări care pot fi uneori greu de interpretat și care pot duce la apariția unor afecțiuni. De asemenea, această perioadă este una extrem de delicată din punct de vedere psihoemoțional, și de aceea discuțiile care au loc cu pacienta ar trebui să atingă și acest aspect.