Specialiștii afirmă că fiecare operație de cezariană poate fi mai complicată decât cea anterioară. Chiar dacă nu s-au făcut suficiente cercetări pentru a demarca o limită a numărului operațiilor cezariene care pot fi făcute în condiții de siguranță, medicii sunt de părere că femeile pot avea 3 nașteri prin această metodă.

Pentru unele femei, riscul de a avea complicații chirurgicale - cum ar fi infecția sau sângerări abundente - crește doar ușor de la o cezariană la alta. Dacă ați avut un travaliu lung și dificil înainte de prima cezariană, o a doua operație ar putea fi mai puțin extenuantă. Procesul de vindecare va dura cel puțin la fel ca și la prima, eventual mai mult dacă veți dezvolta complicații.

Pentru alte femei, cum ar fi cele care au cicatrici interne importante, riscul de repetare a operației de cezariană creste substanțial.

Efectele principale ale unei cezariene repetate

  • Slăbirea peretelui uterin. Fiecare incizie uterină lasă un punct slab în peretele uterin. Acest lucru ar putea interfera cu sarcinile viitoare.
     
  • Probleme cu placenta. Cu cât ați avut mai multe operații de cezariană, cu atât riscul de a dezvolta probleme cu placenta crește - cum ar fi atunci când placenta se implantează prea adânc și ferm în peretele uterin (placenta accreta), sau atunci când placenta acoperă parțial sau complet deschiderea cervixul (placenta previa).
     
  • Leziuni ale vezicii urinare. Leziuni ale vezicii urinare sunt posibile, dar mai puțin frecvente la prima cezariană, în schimb, începând cu cea de-a doua, riscul de a le face creste. Acest risc apare probabil din cauza țesutului cicatricelor care se dezvoltă după o cezariană, prin legarea vezicii urinare de uter.
     
  • Sângerarea abundentă. Sângerarea abundentă este posibilă după orice cezariană. Riscul de a suferi o sângerare abundentă crește de la o operație la alta, la fel ca și necesitatea unei histerectomii - îndepărtarea uterului pentru a salva viața pacientei în cazul unei sângerări abundente.