Din 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată până la 8 299 de lei, adică cu 388 de lei mai mult. Dar cât costă, în general, să naști în Republica Moldova? Prețurile diferă în funcție de spitalul sau clinica în care vrei să naști. Totuși, în instituțiile de stat acest serviciu este gratis. În schimb, vei achita pentru produsele din bagajul din maternitate, scrie moldova.org.

Nașterile în instituțiile de stat sunt gratuite, pentru că toate cheltuielile sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări în Medicină. Chiar dacă nu ai primă de asigurare medicală, gravidele o primesc gratuit.

mamaplus

În instituțiile private, nașterea, fie naturală sau prin cezariană, costă de la 15 de mii de lei, iar în unele instituții ajunge și până la 30 de mii de lei. Aici sunt incluse anestezia epidurală, spitalizarea, medicamente, investigații și setul cu cele necesare pentru mamă și copil.

Dacă vrei să naști în spitalele de stat, trebuie să pregătești bagajul pentru tine și bebeluș. S-ar putea ca multe lucruri necesare să le ai deja și să nu mai fie nevoie să le cumperi, însă vor fi totuși necesare unele lucruri pentru bebeluș.

Bagajul pentru maternitate poate fi făcut în funcție de necesitățile tale. Ai putea să-ți iei un halat, ciupici, lenjerie de schimb și lucruri de igienă personală, scutece pentru adulți, absorbante, îmbrăcăminte pentru naștere, haine pentru bebeluș, scutece, biberon, medicamente pentru colici și alte lucruri.