Venirea pe lume a unui bebeluș este cel mai important eveniment în viața unei familii. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare noul venit, dar cum știi exact când se va naște cel mic? Dacă vrei să afli data probabilă a nașterii copilului tău trebuie să cunoști data ultimei menstruații și durata ciclului tău menstrual. Iată cum să-ți calculezi singură data venirii pe lume a bebelușului tău mult iubit!

Vârsta exactă a sarcinii: cum se calculează?

Cel mai sigur mod de a determina vârsta gestațională este folosirea primei zile a ultimei menstruații a femeii însărcinate și confirmarea acestei date cu măsurătorile de la ecografie. 

Data ultimei menstruații 

Dacă viitoarea mămică are un ciclu menstrual regulat, atunci vârsta gestațională se poate afla luând în calcul data primei zile a ultimei menstruații. O sarcină obișnuită durează, în medie, 280 de zile sau 40 de săptămâni, începând cu prima zi a ultimei menstruații. Așadar, dacă vrei să calculezi data probabilă a nașterii bebelușului, adaugă aceste cifre (280 de zile sau 40 de săptămâni) la data primei zile a ultimei menstruații.

Teoretic, acest calcul nu este corect din punct de vedere medical, deoarece în mod normal ovulația are loc între zilele 11 și 21 de la începutul ciclului. Însă majoritatea femeilor nu cunosc data exactă a concepției, iar din acest motiv se calculează începând de la prima zi a celei mai recente menstruații. Doar în cazurile în care femeile au urmat o procedură de fertilizare (inseminarea artificială sau fertizarea in vitro) se poate cunoaște exact data concepției. 

Din punct de vedere statistic, doar aproximativ 5% dintre copii vin pe lume la data calculată conform primei zile de la ultima menstruație. Restul de 95% dintre copii se nasc până la două săptămâni după sau cu trei săptămâni înainte de data nașterii calculate.

Ecografia 

Măsurarea bebelușului cu ajutorul ultrasunetelor este cea mai precisă metodă de stabilire a vârstei gestaționale în primele săptămâni de sarcină. Pe măsură ce trece timpul, acest procedeu devine mai puțin precis. Fătul poate fi evaluat începând cu săptămânile 5-6 după ultima menstruație a mamei, iar cel mai bun moment pentru a estima vârsta acestuia folosind ecografia este între a 8-a și a 18-a săptămână de sarcină. 

Dificultăți în aflarea vârstei gestaționale

Există anumite cazuri speciale în care este dificil să stabilești vârsta gestațională și data probabilă a nașterii bebelușului. Iată care sunt acestea:

  • În cazul femeilor care au ciclu neregulat și nu-și amintesc data primei zile a celei mai recente menstruații. În astfel de situații, cea mai bună metodă de stabilire a datei probabile de naștere este prin intermediul ecografiei.
  • Când fătul este prea mic sau prea mare pentru vârsta lui gestațională.
  • Dacă mărimea uterului în prima parte a sarcinii sau înălțimea uterului în perioada târzie a sarcinii nu corespund cu prima zi a ultimei menstruatii. 

Test pentru data probabilă a nașterii

La începutul sarcinii, organismul începe să producă hormonul de sarcină hCG (gonadotropină corionică umană). La 6 până la 9 zile după atașarea oului fecundat în peretele uterin, acest hormon poate fi deja detectat în sânge sau chiar și în urină. După efectuarea testului de stabilire a existenței sarcinii, ginecologul poate să mai facă un test de sânge sau să folosească un dispozitiv special cu ultrasunete pentru a detecta sacul amniotic al fătului. 

Testele de sarcină prin urină trebuie efectuate dimineața, deoarece urina dimineața este mai concentrată decât în ​​cursul zilei sau seara. Testele moderne pot detecta chiar și cantități mici de hormon hCG în urină și pot determina vârsta gestațională, fiind mai exacte decât calcularea după data ultimei menstruații. 

Ca să fie eficiente, testele de sarcină trebuie efectuate după a 4-a sau a 5-a săptămână.