Medicii susțin că testele genetice trebuie efectuate doar de gravidele cu vârsta peste 35 de ani, iar cezarienele doar în caz de afecțiuni ale mamei și fătului. Află motivul în continuare.

O gravidă care își face investigațiile și testele genetice „la sânge” are 1,5-2% risc să nască un copil cu diferite afecțiuni sau malformații congenitale. O femeie care nici măcar nu trece pe la medic și nu-și face nicio ecografie prezintă un risc de 12% să nască un copil cu probleme medicale.

„O gravidă fără riscuri nu are nevoie de mai mult de cinci consultații la medicul de familie și trei consultații la medicul specialist. Investigații ca dublul test sau triplul test trebuie efectuate obligatoriu de gravidele cu risc (peste 35 de ani, fumătoare, diabetice etc.). După caz, următorul pas e amniocenteza. Precizia lor e de 70%, iar 5% din totalul testelor efectuate se dovedesc false”, subliniază prof. dr. Florin Stamatian, prim-vicepreședinte al Societății de Obstetrică și Ginecologie din Romania.

Dincolo de teama de malformații, teama închipuită de durere a declanșat o adevărată „epidemie” de cezariene. Femei din toată lumea au prins rapid „gustul” lor, fiind susținute chiar de medici.

„Femeile sunt sfătuite prost de prietene, de mame cum că durerile sunt groaznice, fără să știe că fiecare percepe durerea diferit. Și medicii preferă să le facă operație pentru că este și mai scumpă, mai previzibilă și durează mai puțin”, mai spune medicul Florin Stamatian.

Deși fug de durere, medicii spun că aceasta este mai mare după cezariană, recuperarea este mai grea, iar bebelușii se pot confrunta cu probleme respiratorii din cauza trecerii rapide de la mediul uterin la mediul exterior. Singurele situații în care este admisă cezariana sunt problemele specifice, precum greutatea mare a fătului (peste 4 kilograme), constituția firavă a bazinului mamei și alte afecțiuni ale mamei și fătului.