Una dintre cele mai folosite metode pentru diminuarea durerilor în timpul travaliului este anestezia epidurală. Aproape o treime din femeile care nasc natural apelează la ea și chiar dacă aduce multe beneficii, multe viitoare mămici au rezerve și se documentează în privința efectelor secundare, pentru a se asigura că fac cea mai sigură alegere pentru ele și bebelușul lor.

În urma unor cercetări făcute de-a lungul anilor, s-a constatat că travaliul nu este prelungit de folosirea anesteziei epidurale, cum se credea anterior. Cel mai recent studiu s-a efectuat în Boston și a evidențiat acest rezultat prin alegerea a 400 de viitoare mămici aflate în cea de-a doua fază a travaliului (atunci când cervixul este complet dilatat și se trece la faza expulziei), cărora li s-a administrat în mod aleatoriu anestezie epidurală sau soluție salină. Durata medie a travaliului a fost aproape identică: 52 de minute în cazul femeilor care au primit anestezie epidurală și 51 de minute în cazul femeilor care au primit soluția salină.

Diferența este infimă în cadrul acestui studiu, iar numărul de epiziotomii, de cezariene sau expulzii care au necesitat intervenția cu forcepsul nu a fost mai relevant pentru un grup sau altul, femei din ambele grupuri necesitând diverse intervenții. 

În prezent există două tipuri de anestezie:

  • Tipul normal de anestezie epidurală este considerat cel în care odată cu introducerea cateterului, pacientei îi este administrată o combinație de anestezic și narcotice precum morfina sau fentanyl, cu ajutorul acestora reducându-se efectele adverse.
     
  • Tipul combinat spinal-epidural reprezintă cea de-a doua metodă. Anestezia (fie că vorbim de o doză inițiala de narcotice, de anestezie propriu-zisă sau de o combinație a celor două) este administrată sub membrana externă ce acoperă măduva spinării și înspre spațiul epidural.

Diferența între cele două tipuri de anestezii constă în libertatea de mișcare obținută prin cea de-a doua metodă, iar senzația de amorțeală sau de picioare grele este redusă semnificativ. De asemenea, contracțiile se vor resimți (nedureroase), și va apărea nevoia de a împinge în ultimele stadii ale travaliului.

Indiferent de tipul de naștere ales, dacă apelezi la anestezia epidurală sau nu, momentul nașterii este unul magic, iar atunci când îți vei ține bebelușul în brațe pentru prima dată vei uita de toate grijle și greutățile pe care le-ai avut pe parcursul travaliului.