La sfârșitul celor 9 luni de sarcină, fiecare femeie este gata pentru a-și aduce pe lume copilul. Chiar și cel mai mic semn te va trimite instant la spital cu bagajele făcute și pe soțul tău să încălzească motorul la mașină, dar travaliul nu vine atunci când vrem noi. Multe dintre femei depășesc data la care ar trebui să nască, având mai multe semne ale travaliului. Recunoaște simptomele și semnele travaliului pentru a preveni situația în care doctorul tău este ocupat sau pur și simplu să eviți un drum la spital pentru a ți se spune să aștepți.

Mai jos sunt enumerate semnele iminente și universale ale travaliului, menite să te ajute în a determina dacă ești cu adevărat în travaliu.

Semnele emoționale ale travaliului

Cuibăreala este instinctul prin care orice mamă din aproape fiecare specie îl manifestă. Deși oamenii nu vor săpa și nu vor căuta frunze pentru acoperirea puiului (să sperăm), vei trece cu siguranță printr-o frenezie de curățenie și organizare. Unele femei organizează și curăță camera copilului și cea a părinților de mai multe ori. Altele vor curăța casa în întregime, vor goli fiecare dulap și vor curăța praful în locuri în care nu credeau că vor curăța vreodată. Dar acest lucru este perfect normal. Nu devii obsesiv – compulsivă, ci este doar modul mamei natură de a-ți zice că bebelușul tău este pe cale să se nască. Deci, poți curăța cât de mult vrei, doar evită aburul gros și încearcă să folosești mănuși dacă ai de-a face cu chimicale. Nu atinge groapa de nisip a pisicii și încearcă să eviți locurile care conțin mucegai.

Diaree și tulburări intestinale

Pe măsură ce te apropii de travaliu, organismul tău va produce prostaglandine, un chimical ce slăbește mișcările intestinale. Un semn neplăcut al apropierii travaliului, dar unul ce îți spune că se apropie copilul. Dacă ai suferit până acum de constipație, acest lucru poate veni ca o ameliorare. Gazele, care sunt normale în timpul sarcinii, vor deveni o problemă mai mare. Toate acestea vor trece foarte rapid, diareea având 2 motive pentru care apare. Unul este pentru a curăța intestinele, astfel încât să poți împinge mai ușor copilul din pântec. Al 2-lea este faptul că, datorită contracțiilor făcute de intestine, care sunt foarte apropiate celor cauzate de uter, nu le vei putea confunda.

Angajament

Acest lucru se întâmplă atunci când copilul ajunge adânc în pelvis și se pune în poziția necesară pentru a fi născut. S-ar putea să simți o senzație fulgerătoare la nivelul stomacului și să dobândești capacitatea de a mânca porții mai mari de mâncare fără a simți vreun disconfort sau vreo arsură stomacală. Multe femei înțeleg acest semn ca fiind unul de travaliu, deoarece copilul nu mai împinge stomacul și chiar pot dormi mult mai bine. În primele sarcini, acest lucru poate apărea și cu câteva zile înainte de travaliul în sine, deși femeile care au mai avut copii pot trece prin acest semn fix înaintea travaliului. Angajamentul nu este un semn sigur al travaliului.

Presiunea podelei pelviene

Odată ce bebelușul a ajuns într-o poziție de naștere sau a avut loc angajamentul, este posibil să simți presiune asupra podelei pelviene. Capul copilului presează comod asupra colului uterin și va continua să facă acest lucru până când se va naște. Vei simți ca și cum ai vrea să poți mișca intestinele, presiunea cauzată de capul copilului îți va cauza o senzație de plenitudine și o presiune foarte similară acesteia. Unele femei care au trecut prin mai multe nașteri pot simți o durere în momentul respectiv. Unele femei pot avea probleme cu mersul pentru că șoldurile lor nu funcționează cum trebuie. Un simptom greu de descris doctorilor, dacă treci prin experiența acestui dureros și ciudat sentiment. Această durere rezultă din încordarea unui tendon mai mare care slăbește odată cu fiecare sarcină. Acest tendon formează un fel de „șa” și stresul angajamentului îți poate cauza o durere după ce te așezi și te ridici. Pentru a evita această durere, încearcă să mergi și să faci exerciții pentru a-ți întări această zonă, la începutul sarcinii.

Scurgeri vaginale la începutul travaliului

Unele femei pot trece prin experiența unor scurgeri vaginale în zilele dinainte de travaliu. În mod normal, ele sunt de culoare albă și groase, dar dacă ele se schimbă în descărcări subțiri și apoase, trebuie să îți vizitezi doctorul. Acest lucru poate indica o scurgere în punga de apă din jurul copilului și este un pericol pentru copil dacă travaliul nu apare imediat, deoarece poate apărea o infecție sau să fie o bacterie în burtă. Dacă scurgerea este groasă și albă sau incoloră, nu ar trebui să îți faci griji. Aceasta este una normala.

Înmuierea colului uterin, mucusul sau sângerarea

În adiția scurgerii normale pe care o experimentezi, apropierea de travaliu te mai poate face să elimini niște striații roșii și bilă groasă mucoasă. Acesta este mucusul care s-a aflat în colul uterin încă de la concepere, pentru a preveni ca pântecul să aibă acces la bacterii sau alți patogeni. S-ar putea să nu vezi niciodată această sângerare, deoarece colul uterin s-a înmuiat și a fost eliminat atunci când ai fost la baie fără să-ți dai seama. Colul uterin s-a subțiat și s-a înmuiat pentru a se pregăti de dilatare, pentru a permite copilului să încapă pe canalul nașterii. În ultimele vizite la obstetrician, el/ ea va verifica dacă s-a dilalat și s-a înmuiat destul colul uterin.

Contracții timpurii

Primele contracții pot trece foarte ușor fără a fi observate, deoarece nu implică niciun fel de durere. Rar, unele femei simt aceste contracții timpurii ca o durere ascuțită. Dacă aceste contracții nu sunt regulate și nu au niciun anumit patern, ele sunt recunoscute ca fiind contracții false sau contracții Braxton-Hicks. Scopul lor este de a pregăti uterul pentru naștere. Dacă simți aceste contracții, asta nu înseamnă că se apropie travaliul și se pot opri în orice moment. Contracțiile false au trimis multe femei la spital în speranța că se apropie nașterea și au fost trimise acasă pentru a aștepta adevăratul travaliu.

Contracțiile regulate, ritmice

Când începe adevăratul travaliu, acele contracții care au avut loc neregulat au început să aibă un patern real acum și încep să fie mult mai apropiate între ele. Inițial, contracțiile pot pica greu pentru stomac, multe femei le-au descris ca fiind niște crampe menstruale puternice. Femeile care au experimentat pentru prima oară un travaliu și o naștere, pot ajunge să aibă contracții pentru o întreagă zi, ele începând să fie la 1 oră distanță între ele până când, în final, contracțiile ajung să fie la o distanță de aproximativ 5 minute, atunci fiind recomandat să se efectueze nașterea. Exercițiile de respirație și metodele de concentrare pot ajuta la scăderea durerilor simțite în timpul contracțiilor. Unele femei consideră că nașterile în apă sunt foarte relaxante și ajută în alinarea durerilor cauzate de contracții.

Ruptura membranei

De ani de zile, filmele și programele de televiziune au perpetuat viziunea că atunci când o femeie este în travaliu și se apropie momentul nașterii, ea se oprește brusc în public și subliniază faptul că i s-a rupt apa. Acest lucru nu se întâmplă, sau cel puțin nu atât de des precum se crede. Fluxul de lichid amniotic care apare atunci când se rupe punga de apa care înconjoară copilul, nu are loc decât în momentul final sau foarte activ al travaliului. În unele momente, este posibil ca doctorul să rupă manual, cu ajutorul unui instrument, membranele, dar nu este tot timpul necesar. Studiile au arătat că ruptura membranelor nu grăbește travaliul, dar nici nu îl împiedică. Sunt povești despre „nașteri uscate”, dar nu există un asemenea lucru. Corpul va produce lichid amniotic în jurul copilului până când acesta se va naște. Dacă suspectezi o ruptură a membranelor, anumite teste pot confirma sau infirma dacă acel fluid care se elimină din organism este lichid amniotic sau urină.