Travaliul este procesul de naștere, începând cu contracțiile uterului și terminând cu nașterea copilului. Vă veți întreba probabil cum veți ști cu siguranță că sunteți în travaliu. 

Atenție la aceste 10 semne care îți spun că bebelușul este pe drum:

  • simți cum copilul ajunge într-o poziție joasă în bazin;
  • cervixul se dilată;
  • simți crampe și dureri de spate cu intensitate progresivă;
  • articulațiile se pot simți tot mai slabe;
  • episoade de diaree;
  • creșterea în greutate se oprește;
  • oboseală și „instinct de cuib”;
  • scurgerile vaginale își schimbă culoarea și consistența;
  • contracții mai puternice, mai frecvente;
  • așa-numitul episod de rupere a apei.

Pre-travaliu: o oră până la o lună sau mai mult înainte de travaliu

1. Bebelușul coboară

Dacă sunteți mamă pentru prima dată, bebelușul va începe să cadă sau să coboare în pelvis cu câteva săptămâni înainte de începerea travaliului (de obicei, cu aproximativ 2 până la 4 săptămâni înainte, dar poate varia).

În nașterile ulterioare, această „cădere” nu se întâmplă adesea până când nu sunteți cu adevărat în travaliu. Bebelușul se așază în poziție pentru a-și face ieșirea, în mod ideal, cu capul în jos.

Vestea bună este că ai mai mult spațiu pentru respirație deoarece micuțul tău se îndepărtează de plămâni.

2. Dilatarea colului uterin

Colul începe să se pregătească pentru naștere: începe să se dilate (să se deschidă) și să se elimine în zilele sau săptămânile înainte de naștere. La efectuarea controalelor săptămânale, medicul poate măsura și urmări dilatarea printr-un examen intern.

Fiecare naștere progresează diferit, deci nu vă descurajați dacă vă dilatați încet sau deloc încă.

3. Crampe și dureri de spate

Dacă aceasta nu este prima ta sarcină, s-ar putea să simți mai ușor crampe și durere în partea inferioară a spatelui și în zona inghinală. Mușchii și articulațiile tale se întind și se pregătesc pentru naștere.

4. Articulațiile se simt mai slabe

De-a lungul sarcinii, hormonul relaxin a făcut ca ligamentele să se slăbească puțin. Este, de asemenea, responsabil pentru stângăciile din ultimul trimestru. Înainte de debutul travaliului, puteți observa că articulațiile din tot corpul se simt puțin mai relaxate. Este și modul în care se deschide pelvisul pentru ca micuțul tău pasager să își facă drum în lume.

5. Diaree

La fel cum mușchii din uter se relaxează în pregătirea nașterii, la fel sunt și alți mușchi din corp – inclusiv cei din rect. Și asta poate duce la diaree, acel simptom de travaliu neplăcut pe care l-ați putut experimenta și în alte momente ale sarcinii. Deși enervant, este complet normal. Doar asigurați-vă că rămâneți hidratată și nu uitați: este un semn bun!

6. Nu mai iei în greutate (sau chiar pierzi kilograme)

Creșterea în greutate este de așteptat până la sfârșitul sarcinii. Dar nu este așa. Unele mămici ar putea să piardă chiar și câteva kilograme. Acest lucru este normal și nu va afecta greutatea copilului. Scăderea este motivată de nivelul tot mai scăzut de lichid amniotic.

7. Te simți mai obosită… sau ai nevoie de a face cuib

Dimensiunea burții, împreună cu vezica comprimată și alte organe, poate face somnul dificil în ultimele zile și chiar săptămâni de sarcină. Există și opusul. Unele mămici simt o explozie de energie (cunoscută și sub numele de „instinctul de cuibărit”) pe măsură ce ziua de naștere a copilului se apropie și nu pot rezista la nevoia de a curăța și de a organiza totul. E în regulă, atât timp cât nu o exagerați.

Zilele și orele înainte de începerea travaliului

8. Îți pierzi dopul gelatinos, iar secreția vaginală își schimbă culoarea și consistența

Puteți observa pierderea dopului gelatinos care etanșează uterul de lumea exterioară. Poate să apară într-o singură bucată mare (arată similar cu mucusul din nas) sau în multe părți mici. Este posibil să nu observați nimic, iar unele femei chiar nu îl pierd înainte de naștere.

În ultimele zile înainte de travaliu, veți observa probabil o secreție vaginală crescută cantitativ și ușor îngroșată. 

9. Contracții mai puternice, mai frecvente

Contracțiile sunt printre semnele nașterii cele mai de temut. Puteți experimenta contracții Braxton Hicks săptămâni și chiar luni înainte de naștere. Fără contracții sau dilatație de 3 până la 4 centimetri, travaliul ar mai putea dura câteva zile. Cum puteți spune diferența dintre contracțiile reale și cele false?

Iată cum se simt contracțiile reale:

  • Dacă sunteți activă, contracțiile reale devin mai puternice în loc să se liniștească, așa cum se întâmplă cu contracțiile Braxton Hicks.
  • Dacă schimbați poziția, contracțiile nu vor dispărea, dar la Braxton Hicks așa se întâmplă deseori.
  • Contracțiile reale progresează, devenind mai frecvente și mai dureroase pe măsură ce trece timpul, adesea intrând într-un model regulat. Fiecare nu va fi neapărat mai dureros sau mai lung decât cel dinainte, dar intensitatea tinde să crească în timp, odată cu evoluția travaliului. Frecvența nu crește întotdeauna într-un model regulat, dar crește treptat. Contracțiile Braxton Hicks vin și pleacă fără a fi mai intense în timp.
  • Primele contracții reale s-ar putea simți ca niște crampe menstruale puternice, tulburări ale stomacului sau scăderea presiunii abdominale. Durerea ar putea fi în partea inferioară a abdomenului sau atât acolo, cât și în partea inferioară a spatelui și ar putea radia în jos în picioare. Localizarea durerii nu este chiar un indicator deoarece contracțiile Braxton Hicks pot fi simțite și în aceleași locuri.

10. Se rupe apa

În timp ce filmele ar putea să vă deruteze cu o imagine a unui moment întâmplător, clar, și cu o cantitate mare de lichid, acesta este un scenariu foarte puțin probabil.

Așa-numita rupere a apei este de fapt unul dintre semnele finale ale travaliului – și se întâmplă doar în aproximativ 15% din nașteri.

Evoluția contracțiilor este cea care ne spune că trebuie să mergem la medic.

  • Apar la fiecare 5 minute sau chiar mai frecvent.
  • Se mențin între 30 și 70 de secunde.
  • Se intensifică, iar senzația radiază spre alte părți ale corpului.