Depresia postnatală este un subiect delicat, despre care nu fiecare mamă ar putea vorbi cu voce tare. Aceste femei au nevoie în primul rând de sprijinul celor din jur, de încurajare și consiliere psihologică, dacă este cazul. Mama a trei copii frumoși și năzbâtioși, interpreta Irina Kovalsky, spune că această problemă ar putea fi evitată dacă mămicile ar fi înconjurate de multă dragoste în perioada postnatală. Ea a punctat câteva aspecte importante de care ar trebui să țină cont femeile care tocmai au adus pe lume un copilaș.
Irina Kovalsky susține că depresia postnatală nu poate exista în viața unei mame care:
- Își iubește copilul și savurează din plin maternitatea.
- Are o alimentație sănătoasă și echilibrată.
- Are parte de ajutor în timpul nopții. Este abolut necesar să se facă ture de noapte la schimbat scutecele, iar copilul poate fi hrănit cu biberonul, pentru că somnul este foarte important.
- Treburile casnice ar trebui împărțite cu cineva! Soțul, bunicii, în cazuri mai speciale – bona sau femeia de serviciu angajată pentru câteva ore. Este nevoie ca mama să-și restabilească forțele după naștere!
- Schimbările care au loc în organismul proaspetei mămici influențează direct starea ei psihologică și apar tot felul de gânduri: ”Nu mai sunt frumoasă, am vergeturi, celulită, burta care atârnă...” ACESTE LUCRURI SUNT NORMALE ÎN PERIOADA DE RECUPERARE – postpartum. Mai târziu va urma și lucrul asupra corpului. ”Eu prefer sportul făcut acasă – m-au ajutat mult exercițiile ABC pospartum de la Cindy Crawford. Plus, consumul regulat de apă și alimentația corectă.”, punctează Irina.
- Soțul ar trebui să se dea dovadă de multă răbdare ca să-și ajute partenera din punct de vedere moral, în primul rând! Bărbatul ar trebui să susțină femeia, spunându-i că este o mămică frumoasă, minunată și sexy.
- Străduiți-vă să nu pierdeți timpul în zadar în perioada concediului de maternitate. Citiți cărți interesante și utile, nu urmăriți tot felul de noutăți, scandaluri sau zvonuri. Îmbogățiți-vă spiritual, urmăriți niște documentare, filme istorice. Mai mult umor și mai puține istorii tragice.
- Nu vă panicați la fiecare strănut al bebelușului, nu vă transformați într-o ”mamă-elicopter”, pentru că veți atrage numai lucruri rele. Mai multe vitamine sau ore de înot cu bebelușul care întăresc sistemul imunitar.
- Savurați această perioadă dulce care, din păcate, trece în grabă. Copilul va fi toată viața adult și doar o perioadă scurtă de timp este copil. Nu ratați această etapă. Chiar dacă obosiți, această oboseală ar trebui să fie una plăcută.