Având o dragoste nemărginită pentru produsele vegane și raw vegane, bloggerița Maggy Platon le-a integrat perfect și în alimentația copilului său. La un an și cinci luni micuțul Mark adoră laptele de migdale cu chia, iar Maggy s-a gândit că ar putea încerca să substituie laptele matern cu cel vegetal, oferindu-i astfel copilului o înțărcare blândă. Ea spune că are o formulă specială de preparare a laptelui de migdale, pentru a evita anumite urmări neplăcute. După câteva săptămâni de încercări, bloggerița spune că are deja câteva rezultate bune.
”M-am luat în mâini și am zis că e timpul pentru înțărcare, așa cum nu am dormit vreo 4 zile la rând din motiv că eram pe post de suzetă pentru Mark, nu m-am odihnit nici eu, nici el+ aveam niște dureri de spate insuportabile. În acea perioadă eram la bunei, dar fără bunei(erau plecați din țară), eram doar eu și Mark, o combinație perfectă pentru a stopa alăptarea fără martori și fără sugestii.
De la 1 an am început să-i dau lui Mark lapte de migdale cu chia și ii plăcea foarte mult, de aceea m-am gândit că atunci când îl voi înțărca îi voi da lapte de migdale în schimbul laptelui matern, așa cum mie nu-mi place tot ce e praf și habar nu am ce au băgat în compoziție, am evitat laptele praf, bine sau nu, eu am ales intuitiv.”, povestește tânăra mămică.
Tot ea mai spune că a început întregul proces cu substituirea primei mese de dimineață, iar peste o săptămână a renunțat și la masa de la prânz, înlocuind laptele matern cu cel de migdale.
”Așa cum Mark era obișnuit să adoarmă doar la sân, am înlocuit sânul cu căruciorul și anume când observam semnele de somn (frecarea ochilor, striga "nani") îl scoteam repejor afară, îmi era deajuns 10 min ca el să adoarmă. De fiecare dată îl hrăneam bine înainte de culcare și aveam la îndemână sticla cu lapte de migdale în caz că începe să plângă sau nu funcționează cu caruciorul. Apoi, încă peste o săptămână am scos și masa de seară, a fost destul de ușor să-i scot cele 3 mese.”, a mai adăugat Maggy.
Ei bine, asta nu e tot, pentru că urmează partea cea mai complicată – mesele de noapte. Chiar și așa, bloggerița mărturisește că este gata să înfrunte orice obstacol și s-ar putea să fie mai ușor decât îi pare acum, la început.
”Înaintea somnului de noapte îl hrănesc bine, apoi îl alăptez și când observ că e semi-adormit, îi scot sânul, se indignează desigur, plânge, eu între timp vorbesc cu el și îi explic "mami nu mai are atât de mult lăptic și de aceea mami îți dă lapte din sticluță”, îi spun cât este de bravo și că va adormi singurel fără ajutorul meu, și chiar funcționează, imediat se calmează, se concentrează să adoarmă și liniștit închide ochii și adoarme.”, spune ea.
Maggy Platon a mai menționat că laptele de migdale îl pregătește singură, îl păstrează la frigider aproximativ 3-4 zile, nu îl fierbe, iar înainte să-l dea copilului îl încălzește puțin. Ea atenționează că laptele de migdale nu ar trebui să fie prea gras, pentru că astfel s-ar putea ca cel mic să aibă dureri de pancreas. De aceea, îl face foarte lichid/subțire. Cum se prepară latele de migdale acasă, Maggy a povestit pe blogul său.
Menționăm că migdalele sunt considerate unul dintre cele mai sănătoase alimente. Conțin calciu, antioxidanți, potasiu, magneziu și mangan. Mai mult decât atât, laptele vegetal conține o serie de nutrienți care se regăsesc în laptele matern, dar prin combinarea mai multor tipuri s-ar putea asigura cei mai importanți nutrienți din laptele matern. Vitamina B12 și anticorpi nu se regăsesc în schimb în nicio variantă de lapte vegetal.