Specialiștii spun că cei mici trebuie să se simtă iubiți și protejați în sânul familiei, dar pupatul pe buze nu este cea mai bună modalitate pentru a-ți exprima iubirea părintească. Ce părere au psihologii despre această metodă de manifestare a dragostei atât de controversată?
Poate schimba percepția copilului asupra limitelor personale
Buzele și gura sunt granițele personale ale corpului unui copil, după cum explică psihologul Charlotte Reznick. Când pupi un copil pe buze, îi arăți că granița lui corporală este deschisă și că oricine poate intra pe teritoriul său, fără nicio problemă.
Astfel, acești părinți pot crește riscul ca micuțul lor să dezvolte un „sindrom de victimă” cu incapacitatea de a spune „nu” și de a-și gestiona propriile granițe personale.
Nu este igienic
Medicii, și în special stomatologii, avertizează că există un număr imens de microbi în gurile noastre, care nu pot infecta adulții, dar pot fi transmise copiilor, afectându-i foarte tare. Și din moment ce micuțul are un sistem imunitar mai slab, Charlotte Reznick avertizează asupra unor infecții periculoase care pot intra în corpul lor prin salivă.
Copilul poate pupa alte persoane pe buze, în semn de simpatie
Cel mic poate începe să se comporte la fel cum l-ai învățat acasă, pupând alți adulți și alți copii pe buze ca o modalitate de a-și exprima simpatia. Psihologul subliniază că, chiar dacă a fost un gest nevinovat din partea părinților, copilul învață lucruri prin imitație. Deci, ar putea încerca să repete același gest cu alții, fără să-și dea seama de implicația intimă. Acesta este motivul pentru care specialiștii recomandă puparea copilului doar pe obraji sau pe frunte.