Un băiețel în vârstă de 1 an și 11 luni s-a înecat cu o alună și a ajuns pe masa de operații. Din păcate, aluna i-a ajuns în plămân, iar medicii au fost nevoiți să-i facă o bronhoscopie pentru a extrage corpul străin. Speriată, mama copilului a decis să tragă un semnal de alarmă și să avertizeze și alti părinți cu privire la alimentele cu risc de înec.

„Din păcate, oricât de responsabili am crezut că suntem cu copilul nostru, am ajuns să înțelegem de ce să nu le dăm alune copiilor mai mici de 5 ani.

Băiețelul nostru are 1 an si 11 luni. Proaspăt înțărcat şi continuu mofturos cu mâncarea, exasperați în fiecare zi să mănânce cât de cât, am ajuns de la a respecta recomandările legate de alimentele cu risc de înec, la zile în care dacă nu mai avea răbdare să le pisăm/ râşnim, nu era mare caz când copilul mai „fura” şi o alună/ fistic/caju/nucă întreagă. Bine că a mâncat ceva. Până acum câteva zile, când s-a înecat și i-a pătruns o bucată de alună în plămân.

După 2 zile, 2 spitale la 100 km distanță, 2 internări (în saloane supra aglomerate, cu copii cu gripă/enterocolită/infecții nedepistate, laolaltă, de a trebuit să improvizez un pătuț în sala de mese a secției, pe masă, pentru ca el să poată dormi cateva ore amărâte toată noaptea), 3 analize de sânge și 2 radiografii (la care nu s-a observat nimic), multe insistențe și un copil extrem de panicat și obosit, i s-a făcut bronhoscopia si extras corpul străin din plămân.

Ne simțeam ghinioniști, iresponsabili, ce a fost în capul nostru să îi dăm alune?

Apoi norocoși că Patric a fost operat la numai 3 zile de la incident, și a avut în plămân o singură bucată de alună (și nu mai multe).

Și am realizat că nu eram singurii părinți care au dat-o în bară de data asta.

În saloane (după operație) era plin de copii cu respirație șuieratoare (wheezing), care trecuseră prin tratamente cu antibiotice luni de zile la rând, nefiind depistat, de fapt, corpul străin inhalat în plămâni.

Așa că simt nevoia să atrag părinților atenția ca alimentele interzise până la 5 ani nu sunt doar cu risc de înec, ci și cu risc de a rămâne blocate în căile pulmonare, care duc sigur la infectie.

Și dacă bronhoscopia e o procedură relativ ușoară în cazul adulților, pentru copiii mici riscurile sunt mult mai mari, iar procedura cu atât mai dificilă.

Doctorul mi-a explicat:

  • anestezie totală, intervenția poate dura și o oră/ o oră jumătate (la noi a durat 30 de minute).
  • 30% dintre copiii care suferă interventia asta, sunt intubati între 24-48 de ore, până când se dezinflamează căile respiratorii si pot respira singuri.
  • Plămânii sunt puternic vascularizați, și există inclusiv risc de hemoragie.
  • copiii sub 5 ani nu ar trebui să consume: alune, seminte, popcorn, stafide, mazăre, fasole mică, etc. Decât pisate/ râșnite, dar în cazul alunelor, semințelor și nucilor, evitate de tot, pentru că datorită uleiului devin înecăcioase chiar și așa.

Sper să învățați din greșeala noastră și să nu fi ofensat părinții cadre medicale, dacă nu m-am exprimat corect.”

Înecarea este a patra cauza a morții în cazul copiilor sub 5 ani

Potrivit APA, în 50% dintre cazurile de înecare la copii, mâncarea este cauza. Pentru a preveni astfel de incidente, APA recomandă tăierea mâncării în bucăți mici, încurajarea copiilor să mestece bine mâncarea înainte să o înghită și supravegherea lor continua în timp ce mănâncă.

De asemenea, este recomandată evitarea anumitor alimente precum strugurii întregi, popcornul sau legumele crude foarte tari.