Probabil, fiecare mamă s-a întrebat, la un moment dat, dacă face totul corect în ceea ce ține de educația și creșterea copiilor și dacă este o mamă bună. Aceste întrebări apar mai ales atunci când ești impusă de circumstanțe să-ți cerți copiii sau să le interzici ceva, iar ei, drept „răsplată”, îți aruncă o replică care să te afecteze: „Nu mă iubești!”; „Ce fel de mamă ești!” sau „Nu mă înțelegi niciodată!”
Ei bine, tu ești cea care știe cel mai bine care este relația ta cu micuții tăi. Totuși, îți putem pune la dispoziție câteva semne, enumerate de psihologul Naden van der Linden, care arată că ești o mamă bună.
1. Copilul tău îți arată o gamă largă de emoții, inclusiv furie
Chiar dacă poate părea absurd, să știi că dacă copilul tău îți poate arăta orice emoție pe care o trăiește la un moment dat, e semn bun. De fapt, asta înseamnă că el are încredere în tine și știe că poate să fie sincer cu tine, iar tu o să-l susții și o să-l ajuți, chiar și atunci când se simte rău.
„Sunt foarte îngrijorat când copiii își ascund sentimentele de părinți. Adesea acesta este un semn al unor probleme majore în relația părinte-copil.”, scrie psihologul.
Așa că nu ar trebui să te superi, când copilul își manifestă emoțiile negative. Din contra, arată-i că te bucuri că ți le împărtășește.
2. Copilul tău vine la tine cu probleme mari și mici
Fie că e vorba de o jucărie stricată, de o notă, un examen picat sau o ceartă cu prietenii, copilul tău îți povestește și îți cere sfatul? Ei bine, ești o mamă fericită și cu siguranță, faci totul așa cum trebuie.
„Știu că un părinte face o treabă grozavă atunci când copiii îi consideră primul punct de contact pentru toate problemele lor. Aceasta înseamnă că părinții sunt o bază de siguranță pentru ei.”, susține specialistul.
Totuși, ai grijă la excese. e bine când copilul îți împărtășește problemele, dar încearcă să nu i le rezolvi tu mereu.
3. Copilul tău poate să-și manifete orice gând și sentiment fără să-i fie frică de reacția ta
„Unii părinți restricționează inconștient comunicarea cu copilul lor prin comportamentul lor. De exemplu, reacționează excesiv la gânduri sau sentimente care nu le plac sau care pun la îndoială comportamentul lor ca părinți ”, scrie Naden van der Linden.
E bine să înveți să-ți asculți și să-ți auzi copilul, chiar dacă spune ceva ce nu e pe placul tău. Uneori și copiii, cei mai măricei, sunt capabili să te critice, de exemplu să-ți reproșeze că nu ai venit la un concert, chiar dacă ai promis. E important să reacționezi sănătos, eventual să-ți ceri iertare. Dacă vei fi agresivă, invocând motive precum că erai la muncă să faci bani ca să-l întreții și să termine, cu timpul, copilul va ezita să comunice cu tine.
4. Reușești să-ți mustri copilul fără să-i impui rușine
Cu certitudine, ai avut așa situații când a trebuit să-l pedepsești pe copilul tău (nu ne referim la pedepse mari, de exemplu să nu-i permiți să se joace la calculator pentru că nu și-a făcut temele). Dacă reușești să faci asta, fără a-l face pe copil să se simtă inferior și umilit, să știi că ești un părinte bun.
Dacă a luat o notă rea, poți să-i spui că știi că el e deștept și capabil să învețe mai bine, decât să-i accentuezi că toți ceilalți colegi ai lui au luat note mai mari.
5. Îți încurajezi copilul să-și urmărească interesele, talentele și curiozitatea
„Uneori îi văd pe părinți, dirijând activitățile copiilor lor pentru a-și îndeplini propriile visuri și nevoi neîndeplinite.”, scrie psihologul. Copiii tăi sunt persoane diferite de tine, care au propriile aspirații și au tot dreptul să aleagă și chiar să greșească.
Dacă înțelegi asta și le permiți copiilor să ia decizii de sine stătător, ghidându-i, bineînțeles, ești un părinte bun.
6. Ai stabilit niște limite, ca micuții tăi să fie în siguranță
„Limitele îi ajută pe copii să se simtă iubiți și apreciați, chiar dacă de multe ori nu le plac aceste granițe.” Un copil căruia i se permite să facă totul și poate decide complet singur ceea ce face, se va simți rapid nesigur.
Bineînțeles că trebuie să ții cont de particularitățile de vârstă, dar nu-i poți permite unui copil de 3 ani să-și aleagă singur hăinuțele. Cel mai probabil, le va alege după culori și desene, chiar dacă sunt din materiale sintetice, deci în detrimentul sănătății lui. Nu trebuie să-ți controlezi copilul în absolut tot ce face, dar să existe niște limite care să-l ajute să facă diferența dintre bine și rău.
7. Îți recunoști greșelile și depui efort pentru a le corecta
Nimeni nu este perfect, dar putem tinde spre perfecțiune. Dacă ești un părinte capabil să-și recunoască greșelile și să muncească pentru a le corecta, ești o mamă bună. Pe lângă faptul că te autoperfecționezi, îi oferi copilului tău un model demn de urmat.
Tu ce fel de părinte ești?