Mulți bunici se bucură de oportunitatea de a avea relații deosebite cu nepoții lor. Dar, de cele mai multe ori, bunicii sunt mai apropiați de nepoți decât de proprii lor copii. Cercetarea la baza căreia stă James Rilling, profesor de antropologie, psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Emory, USA, a recrutat 50 de persoane de sex feminin cu cel puțin un nepot biologic cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Femeile s-au uitat la fotografii cu copiii și nepoții lor, în timp ce cercetătorii le-au făcut RMN.
„Când bunicile au văzut fotografii cu nepoții lor, li s-au activat regiunile creierului care au fost anterior asociate cu empatia emoțională, sugerând că bunicile pot fi predispuse să împărtășească stările emoționale ale nepoților lor”, a spus Rilling pentru USA Today.
Pe de altă parte, fotografiile propriilor copii ale femeilor au activat zonele creierului lor legate de empatia cognitivă, sugerând o înțelegere mentală a copilului lor, dar mai puțin o conexiune emoțională.
În cele din urmă, relațiile sunt diferite în fiecare familie. A avea un bunic implicat în viața unui copil, indiferent dacă locuiește sau nu cu tine, ajută la îngrijirea copilului sau vizitează în vacanțe, poate fi o experiență minunată. Dar s-ar putea să întâmpini provocări, pentru că mama ta ar putea avea o legătură mai strânsă cu copilul tău decât o are ea cu tine.
Ce este de făcut în această situație?
- Dialogul deschis poate ajuta. Întreabă bunicii cum își imaginează relația cu nepoții lor, inclusiv frecvența vizitelor. Făcând acest pas, poate atenua dezamăgirea dacă bunicii nu vor să fie prin preajmă în fiecare weekend.
- Siguranța pe primul loc. Dacă bunicul se implică într-un comportament nesigur, ai dreptul de a-ți proteja copilul. Fii fermă în convingerile tale.
- Validează ceea ce îți spun bunicii. Părinții primesc atât de multe sfaturi nesolicitate, inclusiv de la proprii părinți. Ele sunt adesea bine intenționate, chiar dacă pot părea destul de enervante. Dacă sunt inofensive, cum ar fi „Ar trebui să introduci legumele înaintea fructelor, în alimentația copilului”, poți spune „Mulțumesc, o să întreb și pediatrul ce părere are despre asta”. A le oferi bunicilor impresia că măcar te gândești la asta poate fi uneori suficient pentru a menține bunăstarea familiei.