Sindromul copilului zgâlțâit, una dintre cele mai comune greșeli comise de părinți. Un studiu realizat în Marea Britanie a concluzionat că peste 220 de bebeluși au murit sau au rămas cu dizabilități fizice, din cauza aceasta.
Sindromul copilului zgâlțâit a fost prima dată descris în anul 1970 de către Dr. John Coffey – radiolog și Dr. Grethkelch Norman - neurochirurg. Acest sindrom apare în urma mișcării bruște sau zguduirea sugarului sau a copilului mic.
Cei afectați suferă o alterare gravă a creierului, retinei, membrelor și a coastelor, în unele cazuri instalându-se și decesul. Sindromul copilului zgâlțâit apare din cauza faptului că sugarul nu are creierul suficient de dezvoltat. Din acest motiv, în situația unor mișcări bruște, creierul se poate deplasa în cutia craniană și să sufere leziuni.
S-a născut sănătos, dar acum e orb și suferă de paralizie cerebrală. Cauza? Sindromul copilului zgâlțâit.
Publicația bbc.com a atras atenția asupra acestui subiect și a relatat povestea unui băiețel din Marea Britanie, victimă a unui astfel de sindrom.
Charlie s-a născut sănătos, însă de la vârsta de 16 luni a rămas orb și cu paralizie cerebrală, în urma unui asemenea episod.
„Îmi aduc aminte că am ieșit din duș și l-am găsit pe Charlie cenușiu la față, fără viață, în brațele tatălui său. Nici măcar nu mai respira și nu înțelegeam de ce. Am alergat cu el spre spital, nici nu mă așteptam să mai reușim să-l salvăm”, povestește mama băiatului.
Tatăl copilului a fost condamnat la 4 ani de închisoare în 2009, după ce a recunoscut că a folosit mișcări violente asupra bebelușului, cauzându-i rău.
Astăzi, Charlie are 12 ani și continuă recuperarea. Deși este un copil vesel și optimist, el va avea nevoie toată viața de ajutor.
Joanne Peacock, mama lui Charlie, s-a implicat în mai multe activități și dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la sindromul copilului zgâlțâit.
Pediatrii sunt de părere că declanșarea acestui sindrom poate varia. Deși majoritatea părinților nu și-ar putea imagina vreodată că ar face rău copiilor, acest lucru se poate întâmpla și involuntar.
În general, plânsul necontrolat al bebelușului poate cauza sentimente de frustrare părinților. Fără să își dea seama, din dorința de a-i liniști, mișcările lor devin mai bruște. Nu durează decât câteva secunde ca micuțul să sufere de leziuni permanente.