Când speli hainele, te aștepți ca acestea să aibă un miros proaspăt când sunt scoase din mașina de spălat rufe. Uneori nu se întâmplă așa, pentru că în mașina de spălat este un miros ciudat, care se simte apoi și pe rufe.
Pentru a îndepărta mirosul neplăcut, ce poate să apară după o perioadă de timp, din cauza formării mucegaiului și a impregnării murdăriei, este necesară întreținerea corespunzătoare a mașinii.
Folosește oțet alb pentru curățarea mașinii de spălat
Oțetul alb este un produs de uz casnic, care poate fi folosit și la mașina de spălat rufe. Este eficient în dezinfectarea dispozitivului și se utilizează astfel:
- Este nevoie un pahar de oțet alb, care se toarnă direct în mașina de spălat, în cuva unde se pun rufele; se poate adăuga și o lingură de bicarbonat de sodiu, care are efect bun în combaterea mucegaiului;
- Apoi se închide ușa mașinii de spălat și se efectuează un program de spălare normal, fără detergent, la temperatura de 90°C;
- Specialiștii recomandă această metodă de curățare a mașinii de spălat o dată la patru săptămâni. Uneori este necesară dezinfectarea mașinii și mai des, dacă aceasta se folosește în mod frecvent, mai ales vara, când se spală multe rufe.
Oțetul alb are și efect bun asupra hainelor. Dacă se adaugă puțin oțet la spălare, în sertarul pentru detergent, în locul pentru balsam, acesta va restabili strălucirea culorilor hainelor. Este recomandat un amestec apă-oțet (70% oțet și 30% apă).
Mirosurile neplăcute din mașina de spălat rufe se pot îndepărta și prin alte metode:
- Spălarea rufelor la temperatura de minim 60°C;
- După fiecare spălare, mașina trebuie lăsată deschisă;
- În fiecare săptămână se spală sertarul mașinii pentru detergent și balsam; acesta se scoate și se curăță foarte bine cu apă caldă și săpun de vase; dacă observați că acesta are o depunere de murdărie de culoare neagră, este clar că s-au acumulat bacteriile, iar acestea au un miros urât;
- La o anumită perioadă de timp, se face un program de spălare la 90°C cu mașina goală, fără haine, în scopul curățării ei de reziduuri.
Întreținerea zilnică a mașinii de spălat
La mașina de spălat rufe pot apărea anumite probleme din cauza învechirii și uzurii componentelor sale. Pentru a-i prelungi durata de viață și de funcționare corectă, este necesară întreținerea regulată. Asta presupune respectarea unor reguli simple:
- Lasă capacul de la mașina de spălat deschis, pentru a intra aer și a preveni formarea mucegaiului.
- Nu ține mașina într-un spațiu umed.
- Nu îndepărta hainele imediat ce s-a încheiat ciclul de spălat, așteaptă 2-3 minute.
- Spală în mod frecvent garnitura de cauciuc de la hublou, de la deschiderea mașinii. Garnitura trebuie să fie uscată bine după fiecare spălare, astfel se previne depunerea reziduurilor de apă, a murdărie și dezvoltarea bacteriilor sau a mucegaiului.
- În cazul în care nu se întreține corespunzător garnitura de cauciuc din jurul tamburului, este posibil ca aceasta să prezinte anumite fisuri după un timp, care vor permite pătrunderea reziduurilor de detergent în interiorul mașinii, iar acestea se degradează și pot mirosi urât.
Exist însă situații în care problemele nu mai pot fi remediate fără asistența unui specialist în reparații mașini de spălat. Chiar și atunci, din fericire, există soluții pentru remedierea celor mai multe dintre problemele comune care pot apărea, așa că nu te speria dacă pățești un astfel de necaz, ci ia legătura cu profesioniștii pentru diagnosticare.