Rolul nașilor în viața copilului este foarte important. Alegerea nașilor copilului este o decizie importantă pentru părinții care urmează să-și boteze copiii. La ce trebuie să te gândești atunci când iei hotărârea de a încredința cuiva misiunea de a fi părinte spiritual pentru copilul tău și care va fi rolul acestuia în familia voastră extinsă, afli în articolul următor.
Să devii părinte spiritual pentru un copil este o onoare și o responsabilitate pentru toată viața, nu doar o obligație de moment, care se termină odată cu slujba și petrecerea de botez. Deși tradițiile s-au mai pierdut în timp, nașii ar trebui să fie în continuare persoane de încredere, de la care ai ce învăța și nu doar oameni care să fie „de decor” lângă voi sau la care se merge doar cu „plocon” de câteva ori pe an.
Nașii de botez sunt prezenți în aproape toate religiile și culturile. Se spune că pentru a-i alege trebuie să te gândești în cine ai avea cea mai mare încredere să se ocupe de copilul tău dacă, Doamne Ferește, s-ar întampla ceva cu voi, părinții. Dar, ca să nu ne gândim la lucruri rele, nașii trebuie să fie până la urmă persoane apropiate, care să vă inspire încredere și care să fie prezenți în viața voastră în general, nu doar la sărbători și aniversări. Copilul trebuie să știe că nașii lui sunt, în fața lui Dumnezeu, a doua pereche de părinți, că trebuie să aibă încredere în ei, să-i asculte și să-i respecte.
Rolul nașilor în viața unui copil:
Rolul nașilor în viața copilului înseamnă foarte multe lucruri. Nașii unui copil nu au doar rol „decorativ”, așa că e bine să te gândești înainte de a-i alege dacă vor putea îndeplini cu brio următoarele criterii.
Când botezi un copil îți iei angajamentul că îi vei fi însoțitor și model în viața de creștin.
Nașii sunt călăuzele finilor, așa că este important să alegeți persoane cu un stil de viață care să fie pe placul vostru și care ar putea fi un model pentru copil.
Nașii trebuie să fie prezenți în momentele importante din viața finilor.
Este important ca nașii să păstreze o legătură strânsă cu copilul pe care l-au botezat, dincolo de relația cu părinții lui. Dacă alegi ca nași pentru copilul tău prieteni de familie, întreabă-te dacă îi vezi încă în „peisaj” și peste 10 ani, dacă sunt prieteni de nădejde sau doar cunoștințe.
Nașii trebuie să fie un model de educație pentru copiii tăi, nu să îi alegi în funcție de bugetul familiei.
Nașii de botez au o serie de obligații:
Trebuie să accepte acest rol doar dacă își doresc și dacă își permit financiar. Trebuie să fie cununați în fața lui Dumnezeu, dar biserica acceptă și perechi de nași mamă-fiu, tată-fiica, soră-frate.
Înainte de botez, nașii trebuie să se spovedească și să se împărtășească, pentru a fi curați în fața lui Dumnezeu când iau de acasă un păgân și îl aduc spre creștinare.
Nașii aduc daruri de botez copilului: lumânarea, un rând de haine, o cămășuță albă, scutece, dar și o pânză necusută în care se ține copilul la botez.
Tradiția spunea că nașii ofereau băieților botezați de ei câte un colac de fiecare Crăciun, până la căsătorie, apoi rolul se inversa.
Tot tradiția spunea că nașii mai au următoarele responsabilități:
- să plătească preotul la botez;
- să aducă sau să plătească băutura pentru masa de după botez;
- să dea un animal de curte la botezul copilului;
- să ajute părinții copilului cu bani, la nevoie;
- să se ocupe ca atunci când mai crește copilul să învețe să își facă cruce, să spună rugăciuni și să meargă la biserică.