Multe mame se confruntă cu probleme de sănătate mintală după naşterea unui copil, dar şi tații se confruntă cu depresia postnatală, însă în cazul multora, afecțiunile lor trec neobservate. S-a estimat că aproximativ 10% dintre tați suferă de depresie în primul an de la naştere.
Depresia postnatală, o afecțiune de sănătate mintală care poate include sentimentul de depresie persistentă, apatie sau chiar suicid în primul an de la naştere, este un fenomen bine stabilit la femei – chiar dacă este unul care rămâne încă subdiagnosticat şi subtratat în întreaga lume, uneori cu consecințe tragice. Ceea ce este mai puțin cunoscut, chiar şi pentru cei din domeniul medical, este faptul că şi bărbații pot avea depresie postnatală.
Dar multe dintre resursele care pot ajuta la prevenirea, diagnosticarea şi tratarea depresiei postnatale, de la chestionarele de screening pe care le folosesc medicii, până la rețelele de sprijin precum grupurile de părinți, au fost create pentru femei. Chiar şi simptomele pe care oamenii le asociază în mod obişnuit cu depresia postnatală tind să se refere mai mult la femei decât la bărbați. Adăugați la aceasta stigmatul pe care bărbații îl pot simți în legătură cu exprimarea provocărilor legate de sănătatea mintală, iar experții spun că nu ne lipsesc doar mamele cu depresia postnatală. Milioane de tați deprimați ar putea, de asemenea, să treacă neobservați.
Depresia postnatală, un fenomen mai puțin cunoscut la bărbați
„Deşi a crescut gradul de conştientizare a comunității cu privire la bolile mintale, cum ar fi depresia postnatală la femei, este un fenomen mult mai puțin recunoscut la bărbați”, spune Grant Blashki, consilier clinic principal al organizației australiene pentru sănătate mintală Beyond Blue.
Puțini dintre aceşti bărbați vor sesiza sau chiar vor crede că au o problemă pentru început.
Bărbații au tendința de a evita îngrijirea medicală
În general, bărbații au tendința de a evita îngrijirea medicală mai mult decât femeile. În Canada, de exemplu, cercetătorii au descoperit că aproximativ opt din zece bărbați nu vor căuta asistență medicală până când partenera lor nu îi convinge să meargă. Dar acest lucru se datorează, de asemenea, în mare parte, sentimentelor de jenă sau de ruşine de a fi un bărbat, în special un tată, cu depresie.
Lăsând la o parte cauzele fiziologice, atât mamele, cât şi tații implicați se confruntă cu o serie de schimbări după ce se naşte un copil: „adaptarea la noul copil, schimbări în relația de cuplu, schimbări în viața sexuală a cuplului, noi responsabilități, confruntarea cu stresul partenerului şi presiunile financiare”, spune Blashki de la Beyond Blue.
De asemenea, anumiți factori de risc pot face ca unii tați să fie mai predispuşi la depresie postnatală. Unul dintre aceştia este sănătatea mintală a partenerei lor; riscul ca tatăl să dezvolte depresie postnatală este de peste cinci ori mai mare dacă mama suferă de această boală.