Psihanalistul Ioana Scoruș a postat pe pagina ei de Facebook un adevăr cât se poate de dur, dar important, pentru că deschide ochii mămicilor care sunt mânate de această rivalitate atât de tare, încât uită că micuțul lor are nevoie mai mult de dragoste, de liniște, de copilărie, decât de ore opționale sau exerciții suplimentare.

Încă din momentul în care rămâi însărcinată, viața devine o mică luptă să te asiguri că faci ceea ce este mai bine pentru copilul tău. Iar, invariabil, această luptă se dezvoltă nu numai cu tine însuți ci și, prin comparație, cu alte mămici.

Câte dintre voi, dragi mămici, nu v-ați trezit, chiar fără să conștientizați, că începeți a compara copilul vostru cu cel al altor mămici?

Fie că lui i-au ieșit doi dinți, celuilalt copil 4, că a mers la 9 luni, iar al tău a mers la 1 an și 2 luni… Pe măsură ce copilul crește, rivalitatea aceasta dintre mămici devine și mai intensă, pentru că micul nostru pui zboară în societate, și societatea este cea care răsplătește dezvoltarea lui. Așa că, ne trezim încă de la grădiniță că îl supunem unor activități pe care el nu și le dorește, de la cursuri de limbi străine, la ore de pian sau lecții de dicție. Pentru că și celelalte mămici o fac. Iar la școală rivalitatea devine și mai intensă, pentru că acolo încep tot felul de concursuri, teste, examene, și intensitatea cu care noi „antrenăm” copilul este răsplătită cu rezultate cu care să ne lăudăm la celelalte mămici, nu-i așa?

Sigur, e ceva omenesc, e firesc să vrei ca puiul tău să performeze mai bine ca alții, însă atunci când părintele face abstracție chiar de copilul însuși, crezând cu tărie că-l poate transforma în orice, lucrul acesta devine, efectiv, ceva împotriva copilului.