Fiind un obicei des întâlnit în țara noastră, băița de a doua zi a bebelușului este menită să-i prezică o viață lungă și frumoasă. Pentru băița de după botez, nașii sunt cei care se ocupă de toate aranjamentele. De la spălatul copilului până la obiectele care sunt puse în apă, toate sunt aranjate de către părinții spirituali.
Băița după botez are loc în a doua zi după sluja de la biserică, iar în popor mai este cunoscută drept scoaterea din mir a copilului. Nașii vin acasă la cel mic cu lumânarea de la botez încă aprinsă, iar aceasta va rămâne așa până la terminarea ceremoniei. La băița copilului de după botez participă doar părinții spirituali, mama, tatăl și moașa. Tradiția populară spune, de asemenea, că bărbații nu au voie în cameră. Înainte de a începe, nașa are obligația de a-l unge pe cel mic pe tot corpul cu ulei sfințit de la slujba de botez și să-i descânte cu o crenguță de busuioc.
Unele dintre cele mai importante obiceiuri la băița după botez pe care nașii trebuie să le aibă în vedere sunt faptul că bebelușul trebuie strigat pe nume doar după ce băița s-a încheiat, iar apa în care este scăldat copilul trebuie aruncată la rădăcina unui copac, dacă băița de după botez este pentru băiat, iar în cazul fetelor, apa trebuie aruncată la flori sau într-o apă curgătoare. Totodată, lumânarea de la botez trebuie stinsă doar la tocul ușii.
Din anumite motive, această tradiție nu este însă recunoscută de către preoți și biserică. Pentru cei mai mulți părinți însă, băița de după botez este încărcată cu multiple semnificații și binecuvântări pentru bebeluș. Fiecare obiect folosit este pentru prosperitatea și sănătatea celui mic.
Ce se pune în cădiță?
Se spune că până la baia de a doua zi, copilul nu trebuie schimbat în alte haine și nimeni nu trebuie să îl sărute. Abia după baie, naşa îl sărută pe frunte.
Potrivit obiceiului des întâlnit în rândul moldovenilor, în cădiță se pun picături de la lumânarea de botez (aceasta este aprinsă pe tot parcursul băii), flori de busuioc, pâine, pene, monede, apă sfințită, miere, ouă, bijuterii, flori de mac și mușețel, lapte, sare, ardei iute și o potcoavă. Toate aceste lucruri au menirea de a descâta copilul: să fie dulce ca mierea, să fie bogat, să fie frumos, să aibă noroc, să nu se deoache, să fie harnic, să aibă o viaţă uşoară, etc. Nașa scaldă copilul, îl unge cu mirul de la botez. Apa de la baie se aruncă la un copac. Până la baia de a doua zi, copilul nu trebuie schimbat în alte haine și nimeni nu trebuie să îl sărute. Abia după baie, naşa îl sărută pe frunte.
Un alt lucru foarte important este legat de temeperatura apei. Aceasta trebuie să fie călduță și dacă este posibil luată dintr-o fântână. Nașa scaldă copilul, îl unge cu mirul de la botez. Apa de la baie se aruncă la un copac dacă este vorba despre un băiețel, iar în cazul fetițelor apa se aruncă într-un râu sau la rădăcina florilor.
Taina botezului este cel mai important moment din viața unui copil, iar băița de după este o prelungire a ceea ce s-a întâmplat la biserică. De asemenea, este un moment special în care nașii sunt cel mai aproape spiritual de finul/fina lor. În momentul băiței, nașa devine în întregime ca o mamă pentru bebeluș și un adevărat ghid în viață.