Mai multe femei din Ucraina, aflate în ultimul trimestru de sarcină, au născut cu bine în Republica Moldova. Micuții au venit pe lume ca prin miracol după ce mamele lor au trecut prin stări emoționale de nedescris. În aceste zile tensionate mai multe spitale de stat şi instituții medicale private vin în ajutorul refugiaților. Printre ei a fost și Nelea Vișneac din Ucraina, mamă a cinci copii. Femeia spune că nu s-a gândit niciodată că ar putea aduce pe lume un bebeluş pe timp de război şi încă într-un stat vecin.

Nelea era însărcinată deja în cea de-a 40-cea săptămână când au început atacurile sângeroase în regiunea Kievului. A stat stresată împreună cu copii ei două zile în subsolul blocului ca într-un final să se pornească spre Republica Moldova. Au mers mai bine de 20 de ore.

„Ne-a sunat asistenta medicală de la noi din regiune şi ne-a spus că drumul spre maternitate este distrus. Şi am început a plânge. Mă întrebam cum voi naşte. Eram la termenul de 40 de săptămâni şi îmi făceam griji. Avioanele de luptă zburau şi nu ştiam ale cui sunt şi ce au de gând să facă. Când totul se cutremura am îndepărtat copiii de ferestre. Am îmbrăcat copii în pantaloni să mergem rapăid în cazde urgență în subsol”, povestește Nelea Vișneac din Kiev.

mamaplus

Nelea a plâns mult îngrijorată pentru cei dragi, pentru copii şi bebeluşul pe care urma să-l nască. Au fost multe lacrimi de durere până ieri, când a fost internată într-un spital privat din Chişinău unde a născut un băiat perfect sănătos de 3 kg şi 700 de grame.

”Îmi făceam griji, eram încordată, dar când ai o atitutdine bună te relaxezi. Înțeleg că nu suntem nimeni în această țară, nu avem nimic, nici cetățenie. Dar toți au avut o atitudine foarte bună, omenească. Pe tatăl copiilor îl cheamă Vova şi i-am dat acelaşi nume băiețelului. E un cadou pentru tata”, a mai adăugat proaspăta mămică.

Medicii se străduie să le ofere pacientelor toată asistența necesară.

„A ajuns la noi cu contracții uterine, cu bebeluşul în stare bună. A fost internată în sala de naştere. A născut un băiețel perfect sănătos. Este al cincilea copilaş în familie Frica pacientului în mâinile unui doctor din altă țară permanent persistă. De aceea şi ne străduim să îi întâlnim cu zâmbet, să le explicăm că nu facem diferență între femeile țării noastre şi femeile care vin din orice țară”, a subliniat medicul ginecolog-obstetrician Natalia Sclifos.

În Republica Moldova zeci de instituții medicale private şi de stat au anunțat că oferă gratuit consultații şi tratament refugiaților din Ucraina. Tot ce le trebuie este să aibă documentele care confirmă naționalitatea şi paşaportul unde este indicată ziua în care au trecut frontiera.