Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor și Postul Sfintei Marii, reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care creștinii ortodocși trebuie să le țină de-a lungul anului bisericesc. Acesta începe pe data de 14 august și se va încheia pe 28 august.
Parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, care este și consilier cultural la Mitropolia Moldovei, a explicat de ce și cum trebuie să ținem Postul Adormirii Maicii Domnului și semnificația acestuia pentru creștinii ortodocși.
„În data de 14 august, biserica ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici șapte frați Macavei, care au avut o moarte martirică pentru mărturisirea credinței în Iisus Hristos. Totodată, în această zi se marchează începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Acesta este unul dintre cele patru posturi mari de peste an. Postului Adormirii Maicii Domnului durează doar 14 zile, însă este unul strict și aspru”, a precizat preotul Nicolae Ciobanu.
Potrivit părintelui, Postul Adormirii Maicii Domnului este singurul post dedicat Sfintei Marii, născătoarea Mântuitorului Iisus Hristos. Enoriașii se pregătesc prin pocăință, mărturisirea păcatelor și Sfânta Împărtășanie pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.
„Doar o singură zi din acest post este cu dezlegare la pește, pe 19 august, când se prăznuiește Schimbarea la față a Domnului Isus Hristos. Această sărbătoare amintește de minunea care a avut loc pe muntele Taborului, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o”, a explicat părintele Nicolae Ciobanu.
Postul Sfintei Marii este considerat un post aspru, asemănător cu cel al Sfintelor Paști. Astfel, în zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfințitul soarelui. Marți şi joi se consumă doar legume fierte, fără ulei, iar în zilele de sâmbătă şi duminică este permis consumul de ulei şi vin.